Sikeres kampány a vasúton utazók biztonságáért

Sikeres kampány a vasúton utazók biztonságáért
Három napon át tájékoztattak balesetmegelőzési szakértők Siófokon.

Sokan – köztük kisgyermekekkel utazó családok és idősek is – részt vettek az augusztus 25-27. között Siófokon tartott utasbiztonsági kampány programján, melyet a MÁV, a MÁV-START és a Somogy Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezett. A kitelepülés célja az volt, hogy az utasok figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre irányítsa.

A háromnapos program keretében szakemberek tájékoztatták az érdeklődőket a vonattal való közlekedés során betartandó – és a tapasztalatok szerint leggyakrabban megszegett – biztonsági szabályokról. A tájékoztatásra nemcsak beszélgetéssel, szórólapok és promóciós anyagok átadásával került sor, hanem úgynevezett totókat és KRESZ-teszteket is kitölthettek a játékosabb kedvű résztvevők, amelyekkel meglepetés-ajándékokat lehetett nyerni.

A vasúttársaság és a szakbizottság az utasok megszólítása során kiemelt figyelmet fordított az alábbi témákra: iskolába járás vonattal, az esetleges sérülésveszély mellett szabálysértési eljárás veszélyét is hordozó cselekmények. Utóbbiak közé tartozik például a vágányokon való tiltott átjárás, valamint a mozgó vonatra való fel- és leszállás, amelyekből igen gyakran származnak súlyos balesetek.

A kampány szervezői a szóba hozott témák közül különösen fontosnak tartották a vágányok helyes megközelítését – ezzel együtt az utasok elől elzárt részek, illetve üzemi területek elkerülését –, a kijelölt fel- és leszállóhelyek használatát, a kocsiajtók becsukását, az elkésett fel- és leszállás esetén alkalmazandó teendőket, továbbá a személyes értékek megóvását is.

Tekintve, hogy a 2015. év első félévében 80 utas szenvedett balesetet vasúti területen, azaz szinte minden másnap megsérült valaki, és az esetek nagy része egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna; örömteli, hogy a siófoki eseményen aktívan vettek részt gyerekek és felnőttek egyaránt.

 

 

 

(Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.).
SZUPERINFO.HU