Frissítve:

Sikertörténet a közmunkaprogram a katasztrófavédelemnél

Csontos Ambrus tű. mk. dandártábornok, Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, Dr. Demeter András, a Heves Megyei Kormányhivatal igazgatója és Plachi Péter mk. tű. alezredes, igazgató-helyettes a tiszti értekezleten. Csontos Ambrus tű. mk. dandártábornok, Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, Dr. Demeter András, a Heves Megyei Kormányhivatal igazgatója és Plachi Péter mk. tű. alezredes, igazgató-helyettes a tiszti értekezleten.
A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március 4-én, hétfőn délelőtt tartotta éves tiszti értekezletét, amelyen értékelték az elmúlt évet, valamint meghatározták a 2013. évi célkitűzéseket és fő feladatokat.

hiba beküldése

A rendezvényre elöljáróként Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese érkezett. Az értekezletre meghívást kapott Dr. Demeter András, a Heves Megyei Kormányhivatal igazgatója, megyénk hét járási hivatalának vezetője, valamint a társ-és rendvédelmi szervek megyei vezetői is.

Igazgatóságunk nagytanácstermében tartott értekezleten a jelentésbeadást követően Csontos Ambrus tű. mk. dandártábornok részletesen mutatta be a katasztrófavédelem tavalyi évben véghezvitt jelentős szervezeti átalakítását. Beszédében a 2012. évi célkitűzések megvalósulását taglalta, majd ezt követően elemezte az igazgatóság szakmai – tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági – területeinek tevékenységét.

A polgári védelmi szakterület vonatkozásában kiemelte a települések katasztrófavédelmi kockázati besorolását, az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek megalakításával, felkészítésével és gyakoroltatásával kapcsolatos feladatokat. Három megye, köztük a Heves megyei Mátra Mentőcsoport minősítő gyakorlatát szerveztük megyénkben.

A tűzoltósági szakterületről szólva a tábornok beszélt az elmúlt év vonulási statisztikájáról, melyben megemlítette, hogy az előző évekhez képest csökkenő tendenciát mutat. A tavalyi évben számos esetben riasztották megyénk tűzoltóit szabadtéri tűzesetekhez, kiemelte, hogy idén ezek megelőzésére kell a hangsúlyt fektetni. Végül beszélt a tűzoltóságok állami irányítás alá vonásáról, valamint arról, hogy az egységes megyei szintű műveletirányítással jelentősen javult megyénk mentő tűzvédelmének helyzete.

Ezt követően az iparbiztonsági szakterület által végzett feladatokat elemezte. A supervisori hatósági jogkör létrejöttével számos eddig megoldatlan problémára sikerült pontot tenni. Elég csak megemlíteni a gyöngyösi toronydaru vagy a bátori szeméttelep okozta problémák megoldását – mondta a tábornok.

A humán szolgálat főbb teendői közül az átalakításból és az átszervezésből fakadó jelentős személyzeti többletfeladatokat, a fegyelmi helyzetet és a szociális bizottság által nyújtott segítséget hangsúlyozta.

A hivatal tevékenységéből a jogtanácsosi, a kommunikációs és a rendezvényszervezési feladatokat emelte ki.

Az ellenőrzési szakterület által végzett egyik legfőbb feladat a túlszolgálat vizsgálata volt. A jelentkező többletet az Igazgatóság kifizette az érintettek részére.

Sikertörténet a katasztrófavédelemnél a közmunka program, ahogy a tábornok fogalmazott „az emberek értéket teremtettek”. A megyei igazgatóság új székházának és a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek a rekonstrukcióját is a közmunkások végezték.

Beszámolóját az igazgató a gyengeségekkel zárta, beszélt a vegetációs tüzek magas számáról, a névtelen feljelentésekről.

Ezt követően a főigazgató-helyettes értékelte a tavalyi évet, melyben kifejtette, hogy a katasztrófavédelem struktúrája megváltozott, a tűzoltóságok állami irányítás alá vételével egy egységes szervezet jött létre. 2012-ben megváltozott a védelmi igazgatás, a települések osztályba sorolásának szabályai, valamint a hatósági terület is. Létrejött az integrált hatósági jogkör, egy megyei mentőszervezet, valamint egy olyan bevetésirányítás, amellyel a káresemény helyszínén dolgozók munkáját nagyban tudjuk segíteni. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az Egri Tűzoltó Múzeum, valamint a hatvani emlékmű avatáson én vehettem részt.”- mondta Góra tábornok. Végezetül kiemelte, hogy a 2013. év a minőségi munkavégzés és a csapatépítés éve lesz. Megköszönte az állomány, és a társ-rendvédelmi szervek munkáját, valamint a kormányhivatal támogatását.

©

A kormányhivatal igazgatója beszédét a közös szakterületi kapcsolódási pontokkal kezdte, hiszen az elmúlt években számos esetben dolgozott együtt a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, a Munkaügyi Felügyelőség vagy az Erdészeti Igazgatóság a katasztrófavédelemmel. Mivel a tavalyi évben kezdte meg működését a kormányhivatal, így nem csak a katasztrófavédelemnek, hanem nekik is bázisév volt az elmúlt esztendő. 2012-ben számos esetben kellet együtt dolgozni a két szervezetnek, az időjárás csak egy esetben állított nagy kihívás elé minket. Tavaly februárban a rendkívüli havazás során kellett közös feladatokat végezni, melynek végrehajtása példaértékűen sikerült. Szervezeteink kapcsolata baráti, feladatvégzése pedig kiváló- mondta Dr. Demeter András.További hírek a Eger kategóriából
Hétvégi országos sportműsor
Budapest - A fontosabb hétvégi hazai sportesemények. tovább »
Új helyre költözött az egri okmányiroda – kormányablak nyílt Egerben
2015. október 9-én bezárt az egri Szvorényi utcai okmányiroda. Funkcióját teljes egészében a Barkóczy u. 7. [...] tovább »
Földhöz juthatnak a gazdák – megkezdődött az árverési hirdetményi időszak
A Magyar Állam, mint tulajdonos nevében és képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a [...] tovább »
Csütörtökön kezdődik a Korunk zenéje fesztivál
Budapest, 2015. szeptember 30., szerda (MTI) - Csütörtökön kezdődik a Korunk zenéje fesztivál, amely az idén a [...] tovább »
Élményalapú programozó iskola nyílik gyerekek számára
A gyerekeknek természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Itt a lehetőség, hogy olyan [...] tovább »
Töltse le a 2015-ös falinaptárat!
Az egri Szuperinfó falinaptárával nem marad le a fontos eseményekről! tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Cristian Ugalde Veszprémből Hannoverbe igazol
Budapest/Veszprém - Hat év után távozik Cristian Ugalde a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatától. tovább »
Soling Eb – Nyolc ország 22 csapata Alsóörsön
Alsóörs - Nyolc ország 22 csapata indul a jövő kedden kezdődő vitorlázó Soling Európa-bajnokságon, amelynek [...] tovább »
Férfi vízilabda ob I – Szolnok-Eger párharc már az elődöntőben
Budapest - Az elmúlt öt évben csak a fináléban csaptak össze, most azonban már az elődöntőben találkozik [...] tovább »
Ombudsman: kockázatos a kiskorúaknál a vízi sportok edzésein használt hypoxiás módszer
Budapest - Az ombudsman szerint fokozott kockázatot jelent a 15 évesnél fiatalabb sportolókra a vízi sportok [...] tovább »
Aluinvent-DVTK: Pénteken is játszanának
Miskolc - A kérdés az, hogy eldől-e az 5. hely sorsa, vagy még lesz egy miskolci mérkőzés a Cegléd ellen. tovább »
MVLC: a Honvéd ellen a rájátszás első körében
Miskolc - Szerdán hazai környezetben elkezdi a rájátszást a PannErgy-MVLC pólóegyüttese. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása