A doni hősökre emlékeztek

A doni hősökre emlékeztek
A magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájára, a Don-kanyarban elesett hős katonákra emlékeznek meg évről évre a Zamárdi Iskola diákjai és pedagógusai. A második világháború idején, 1943.

január 12-én indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, melynek következtében a második magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét. A Zamárdi Iskola életében közel 20 éves hagyomány, hogy a doni áttörés évfordulóján emlékcsatát rendeznek.

Idén január 13-án gyűltek össze a Zamárdi Iskola, a Siófoki Széchenyi István Általános Iskola és a Siófoki Beszédes József Általános Iskola felső tagozatos diákjai, hogy rekonstruálják az egykori csatát. A tanulók mellett több, ballagás után visszatérő diák is rendszeresen részt vesz az eseményen. A hét csapatot alkotó fiatalok az emlékcsata során az ellenfél nyakában lógó dögcédulák megszerzésével gyűjthettek pontokat, valamint akadályversenyeken, szellemi vetélkedőkön bizonyíthattak.

– Hadi, katonai jellegű feladatokat kell végrehajtaniuk a résztvevőknek, mint a gránátdobás, az aknakeresés, természetesen paintballal, airsoft fegyverekkel. Emellett vannak szellemi feladatok is, képfelismerés, tesztkitöltés. Az egyes állomásokon felnőtt hagyományőrzők korhű egyenruhában, korhű fegyverzettel fogadják a diákokat – mondta el Tarr Péter, a Zamárdi Iskola igazgatója, aki szerint a rendezvény célja a hagyományápolás, a megemlékezés, a diákok ismereteinek bővítése, valamint az, hogy a gyerekek egy kicsit kimozduljanak a szabadba a téli időszakban is.

 

M.B.Siófok.
SZUPERINFO.HU