A virágoskerttől a tányérig

A virágoskerttől a tányérig
Halmos Monika gasztrobotanikus könyvbemutatóval és virágos csemegék kóstolásával egybekötött előadását tekinthették meg az érdeklődők a siófoki BRTK Könyvtár előadássorozatának heti részében.

Kertünkből májustól egészen a fagyokig akár hat fogásos menüt is összeállíthatunk, melynek minden fogásába kerülhet egy-egy ehető virág féle. Ételeinkhez felhasznált virágoknál a legfontosabb, hogy mindig figyeljünk arra, honnan származik, leginkább saját kertünkben termett növényeket használjuk. A különböző virágok felhasználására íme néhány példa Halmos Monika előadása alapján:

Illatos ibolya: virága palacsintatésztába sütve, kandírozva vagy akár vajkrémekbe, tavaszi salátákba kiváló.

Pitypang: virágából pitypang szirupot, mézet készíthetünk, levele salátákhoz, főzelékekhez használható.

Akác: virága tésztában kisütve édesen desszertként, sósan köretként fogyasztható.

Bodza virág: többek közt üdítő, szörp, sör, fagylalt, krémtúró ízesítésére használható, befőzésnél például cseresznyelekvárral párosíthatjuk.

Sarkantyúka virág: fűszeres, kicsit csípős íze miatt salátákhoz, házi túrókrémhez, sajtkrémhez vagy gombás ételekhez is ajánlott.

Borágó: a fűszernövény salátákba, savanyúság eltevésénél, de köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is használható. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz, jégkockába fagyaszthatjuk.

Sásliliom: a nyár közepén egyetlen napig virágzó növény bimbója felhasználható keleties, ázsiai ételekhez, akár lepirítva, akár tejszínes tésztás mártásokba keverve.

Körömvirág: gyógyhatása pogácsába sütve hasonló mértékű, mint teába főzve, húsleves, paradicsomleves, tésztafélék, fasírt ízesítésére is kiváló.

Levendula: számtalan felhasználási módja közül ismert például a levendula szörp, levendula lekvár, vajas levendulás keksz, gyümölcsös, csokoládés édességek közül készíthetünk belőle például nyári almatortát levendulával és citrom illatú muskátli levelével ízesítve.

Rózsák: ízük az időjárási viszonyoktól függően változhat, szörpként, lekvárként, kandírozva, krémlevesekbe vagy akár rózsacukorként is felhasználható.

 

Milei Barbara

 



Siófok.
SZUPERINFO.HU