Az avokádó

Az avokádó
Az avokádó már nem egy elérhetetlen, vagy éppen ismeretlen növény, azonban sokan félnek a kipróbálásától, vagy csak nem tudják, mit kezdjenek vele.

Emiatt népszerűbb és gyakoribb a fogyasztása a vegetáriánus, vegán életmódot követők életében. Pedig az alábbiak miatt mindenkinek érdemes lenne rendszeresen fogyasztania!
Kis túlzással persze, de az avokádóban számtalan fontos vitamin, nyomelem és ásványi anyag megtalálható, ami miatt kifejezetten javasolt a fogyasztása. Magas a B-,C-,E-K- és A-vitamintartalma, hatékony antioxidánsként tartják számon. Emellett megtalálható benne a foszfor, kálium, vas, nátrium, valamint a kalcium és magnézium. Mivel telítetlen, tehát jó zsírokban kifejezetten gazdag, pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre.
Az avokádóban emellett flavonoidok és polifenolok is magas arányban előfordulnak, márpedig ezek a vegyületek gyulladáscsökkentőek – szinte mindenkiben zajlanak észrevétlen gyulladások, ezért akkor is jó támogatni a szervezetet, ha ezek a problémák nem egyértelműek.
Az avokádó magas tápanyagtartalma egyértelműen pozitív dolog, azonban kutatásokkal igazolták azt is, hogy ezek a tápanyagok (illetve az avokádóval fogyasztott más alapanyagok) könnyebben beépülnek a szervezetbe. Ezért aztán, ha nem is minden alkalommal, de rendszeresen érdemes avokádót fogyasztanod a főfogások, vagy éppen nasik mellé.
A legismertebb étel, ami az avokádóból készül a guacamole, de felhasználhatod a smoothiek, szendvicskrémek készítése során, vagy önmagában is kenheted a szendvicsedre, belekockázhatod a salátádba. Ebben az esetben érdemes figyelned, hogy érettebb avokádót vegyél, tehát olyat, ami nem kőkemény, hanem kicsit puhább és barnább.
Az avokádóhoz remekül passzol a fokhagyma, a koriander és a lime – sajnos azonban még utóbbi sem tudja megakadályozni az avokádó barnulását. Ez bár esztétikai hibának tűnhet, az étel minőségét és ízvilágát nem fogja befolyásolni, tehát nem kell aggódnod azért, mert nem élénkzöld az avokádód.
Jól illik hozzá a paradicsom, a különféle édeskésebb hagymák is, pl. a lilahagyma.
Az avokádóhoz meglepő módon nagyon jól passzol a kakaó, számtalan receptet találsz a neten, amikben desszerthez használják fel. Ízletes és tápláló csokoládékrém, turmix készíthető a segítségével, különösen banán társaságában, amihez ugyancsak tökéletesen társítható.(forrás: bien.hu)Siófok.
SZUPERINFO.HU