2015.02.16 10:53; Frissítve: 2015.02.16 10:53


Balatoni gasztrokultúra

Balatoni gasztrokultúra
A siófoki BRTK Könyvtár hagyományait folytatva az idei évben ismét Siófok és a balatoni fürdőélet egy szeletét szeretné bemutatni. Ezúttal a régió gasztronómiájának és vendéglátásának története kerül a középpontba.
hiba beküldése

A nyárra tervezett kiállításhoz a Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház folyamatosan várja a helyi és környékbeli lakosok emlékeit, többek közt olyan tárgyakat, konyhai edényeket, receptgyűjteményeket, szakácskönyveket, menüsort, étlapot, hirdetést, cukrászdákban, éttermekben készült régi családi fényképeket, amelyek elsősorban Siófok, valamint a Balaton térségének vendéglátó múltjához köthetőek. A tárlat az 1800-as évek végétől körülbelül az 1980-as évekig, a tömegturizmus időszakáig mutatná be a térség gasztronómiai történetét. A gyűjtőmunka már elkezdődött és egészen a kiállítás megnyitásáig tart majd. A tárlat legrégibb darabja jelenleg egy 1894 júniusában írt menüsor a Siófok Balaton Fürdő Rt. étterméből.

A siófoki vendégfogadásnak, vendéglátásnak hosszú történelme van, melynek során sok-sok neves vendég is ellátogatott a városba. A legkorábbi vendéglátóhelyek a Sió, és a Hullám szállók voltak a vendéglő- és kávéház épületével, majd keresettek voltak a Központi-, a Fogas- és a Balaton szállók és éttermeik. A Hozbor vendéglőben gyakran megfordult Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő, akik a közeli Vitéz panzióban laktak, Hunyady Sándor, Rippl-Rónai, de vendég volt Faludy György is. Ismertek Kálmán Imre kedvenc ételei is, például a libahúsok, rántott fogas, magyaros főzelék, édes sütemények. A háború után – az újjáépítés során, majd a SZOT üdültetés fénykorában megjelentek a szocializmus korának tipikus éttermei és a „vendéglátó egységek” is. A híres siófoki szállodasor kiépülése újabb, már külföldi vendégek ezreit biztosította. A 70-es évektől a magánemberek számára új lehetőség nyílt – bérbe adhatták lakásukat, nyaralóikat – elkezdődött a „Zimmer frei” korszak.

A Könyvtár és az Emlékház ennek a korszaknak a bemutatásához várja az egykor vendéglátásban, éttermekben, szórakozóhelyeken dolgozók jelentkezését is, számítanak a „pannóniásokra” és mindenkire, aki történetekkel, tárgyi emlékekkel színesítheti a kiállítás anyagát. Jelentkezni és érdeklődni a Könyvtárban, Krasznainé Szabó Katalinnál lehet egészen június 15-ig.

 

Milei BarbaraTovábbi hírek a Siófok kategóriából
A doni hősökre emlékeztek
A magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájára, a Don-kanyarban elesett hős katonákra emlékeznek meg [...] tovább »
Célba értek a Cipősdobozok
Összesen 218 ajándékot osztott ki a helyi rászoruló gyermekek számára a Siófoki Baptista Gyülekezet a [...] tovább »
Tavaly is több tonna különböző fajta hal került a Balatonba
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közleménye szerint a tavalyi évben március eleje és november vége [...] tovább »
BÚÉK Siófok Szilveszteri party
Az év utolsó napján egy fergeteges Szilveszteri partyval búcsúztatta az óévet Siófok. December 31-én a [...] tovább »
Ajándékok a Mikulásgyárnak
A Siófoki Mikulás Gyerekhajó indulása előtt tucatnyi ajándékot adott át a BAHART a Mikulásgyárnak. A [...] tovább »
Szakmai rendezvények a Krúdyban
Októberben a Krúdy napoknak és az I. Balatoni Gasztronómiai Versenynek, novemberben az iskolai nyílt napoknak [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Miskolci Vénusz: Összefogás kell a jó eredményhez
Miskolc - A női futsal NB I 14. fordulójában idegenben lép pályára a Miskolci Vénusz. tovább »
Férfi kézilabda Eb – Az olimpiai bajnok legyőzte a világbajnoki bronzérmest
Budapest/Varasd - Az olimpiai címvédő Dánia válogatottja három góllal legyőzte a világbajnoki bronzérmes [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – A Kirisi legyőzte a BVSC-t
Budapest - Súlyos vereséggel kezdett a BVSC a női vízilabda Euroliga budapesti csoportselejtezőjében a Hajós [...] tovább »
Kálucz Martin: vereség a hírös városban
Debrecen - Szikrázó küzdelmet vívott az egyik legkeményebb magyarral. tovább »
Asztalitenisz World Tour – Pótáék kikaptak az elődöntőben, nincs már magyar versenyben
Budapest - A Póta Georgina, Matilda Ekholm duó három sima szettben kikapott kínai riválisától a párosverseny [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – Kikapott a Dunaújváros
Budapest/Barcelona - Vereséggel startolt a Dunaújváros a női vízilabda Euroliga barcelonai csoportselejtezőjében: [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása