Balatoni gasztrokultúra

Balatoni gasztrokultúra
A siófoki BRTK Könyvtár hagyományait folytatva az idei évben ismét Siófok és a balatoni fürdőélet egy szeletét szeretné bemutatni. Ezúttal a régió gasztronómiájának és vendéglátásának története kerül a középpontba.

A nyárra tervezett kiállításhoz a Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház folyamatosan várja a helyi és környékbeli lakosok emlékeit, többek közt olyan tárgyakat, konyhai edényeket, receptgyűjteményeket, szakácskönyveket, menüsort, étlapot, hirdetést, cukrászdákban, éttermekben készült régi családi fényképeket, amelyek elsősorban Siófok, valamint a Balaton térségének vendéglátó múltjához köthetőek. A tárlat az 1800-as évek végétől körülbelül az 1980-as évekig, a tömegturizmus időszakáig mutatná be a térség gasztronómiai történetét. A gyűjtőmunka már elkezdődött és egészen a kiállítás megnyitásáig tart majd. A tárlat legrégibb darabja jelenleg egy 1894 júniusában írt menüsor a Siófok Balaton Fürdő Rt. étterméből.

A siófoki vendégfogadásnak, vendéglátásnak hosszú történelme van, melynek során sok-sok neves vendég is ellátogatott a városba. A legkorábbi vendéglátóhelyek a Sió, és a Hullám szállók voltak a vendéglő- és kávéház épületével, majd keresettek voltak a Központi-, a Fogas- és a Balaton szállók és éttermeik. A Hozbor vendéglőben gyakran megfordult Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő, akik a közeli Vitéz panzióban laktak, Hunyady Sándor, Rippl-Rónai, de vendég volt Faludy György is. Ismertek Kálmán Imre kedvenc ételei is, például a libahúsok, rántott fogas, magyaros főzelék, édes sütemények. A háború után – az újjáépítés során, majd a SZOT üdültetés fénykorában megjelentek a szocializmus korának tipikus éttermei és a „vendéglátó egységek” is. A híres siófoki szállodasor kiépülése újabb, már külföldi vendégek ezreit biztosította. A 70-es évektől a magánemberek számára új lehetőség nyílt – bérbe adhatták lakásukat, nyaralóikat – elkezdődött a „Zimmer frei” korszak.

A Könyvtár és az Emlékház ennek a korszaknak a bemutatásához várja az egykor vendéglátásban, éttermekben, szórakozóhelyeken dolgozók jelentkezését is, számítanak a „pannóniásokra” és mindenkire, aki történetekkel, tárgyi emlékekkel színesítheti a kiállítás anyagát. Jelentkezni és érdeklődni a Könyvtárban, Krasznainé Szabó Katalinnál lehet egészen június 15-ig.

 

Milei BarbaraSiófok.
SZUPERINFO.HU