Egy diplomata történetei

Egy diplomata történetei
Nanovfszky György könyvbemutatójával indította el márciusi programjait a siófoki BRTK Könyvtár. Nanovfszky György a Magyar Köztársaság nyugalmazott nagykövete, közgazdász, politológus, címzetes főiskolai és egyetemi tanár.

Két cikluson keresztül elnöke volt a Magyarországi Eszperantó Szövetségnek, amelynek jelenleg tiszteletbeli elnöke. Pályafutását idegenvezetőként kezdte, indonéz, angol, francia, lengyel, orosz és eszperantó nyelveket tanult, de mindig is a diplomata pálya érdekelte. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciáján (UNCTAD) az afrikai programok igazgatója lett, többek között a World Trade Center Vienna, (Bécs) igazgatója és a WTC Budapest elnöke is volt. A Külügyminisztérium rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként dolgozott Oroszországban, Azerbajdzsánban, Örményországban, Grúziában, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban, a Külügyminisztérium főosztályvezetője lett, majd rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként képviselte hazánkat Szingapúrban. Mindemellett több főiskola és egyetem oktatója volt, számos cikket, könyvet és tanulmányt publikált magyarul és idegen nyelveken: nemzetközi szervezetek, külpolitika, külgazdaság, irodalom, nyelvészet, kommunikáció, vallástörténet, tolmácsolás-technika és finnugrisztika területén.

Nanovfszky György nagyköveti munkásságáról szóló Nano című könyvét hozta el hétfői könyvbemutatójára a siófoki könyvtár közönségének. A könyv címében szereplő Nano nem más, mint maga a szerző, aki, ahogy műve alcímében is szerepel, egy soknyelvű diplomata kalandjait meséli el olvasóinak. Nanovfszky György nagykövetként öt kontinenst beutazva képviselte a magyar államot fél évszázadon át. Könyvében bemutatja a diplomácia kulisszatitkait, különböző túsztárgyalások eseteit, vagy például a szingapúri nagykövetség megalapulásának történetét. A szerző siófoki könyvbemutatója zárásaként fogadta az érdeklődők kérdéseit, dedikálta könyvét az olvasóknak.

A siófoki BRTK Könyvtár tavaszi programsorozata március 12-én Hangodi László muzeológus-történész előadásával folytatódik.

 

Milei BarbaraSiófok.
SZUPERINFO.HU