Első őszi Sió-sárkánytúra

Első őszi Sió-sárkánytúra
Szinte a teljes Sió-csatornát végigevezték sárkányhajóval a Siófoki Kajak Kenu Sportegyesület azon bátor tagjai, akik részt vettek az első őszi Sió-sárkánytúrán.

A Siófoki Kajak Kenu Sportegyesület szeptember 30. és október 1.között szervezte meg az első Sió-sárkánytúrát, melynek során kilenc lelkes egyesületi tag két nap alatt közel 75 kilométert tett meg egy sárkányhajóval a Sión, Simontornyától egészen a Bogyiszló határában lévő Keselyűsi hajózási zsilipig. A csapatban felnőttek és gyerekek, férfiak és nők egyaránt részt vettek, a vállalkozó kedvű, gyakorlott evezősöket két autó is kísérte a szárazföldön.

– Szombaton reggel 6 órakor indultunk Siófokról autókkal Simontornyára, ahol vízre tettük a sárkányhajót. Az első nap 48,5 kilométeres távját néhány pihenővel, folyamatos evezés mellett 8-8,5 km/órás átlagsebességgel teljesítettük. A Siónak minimális sodrása volt ebben az időszakban, a Balatonból sem kapott utánpótlást, és csapadékos időszak sem volt jellemző. A szekszárdi részeken szinte állóvízben eveztünk, de egész könnyen vettük az akadályokat. Vasárnap 26 kilométert eveztünk, és délután 2 óra után szálltunk ki a sárkányhajóból a Bogyiszló határában lévő Keselyűsi hajózási zsilipnél. A Sió vize viszonylag mélyen van, amikor nincs vízleeresztés, sokat nem lehet kilátni a mederből, de így is nagyon szép vízi út, hiszen az előttünk és mögöttünk elterülő tájnak is megvan a maga szépsége. Szekszárd után gemenci szakasz 10-12 kilométerén azonban kiszélesedik a Sió, teljesen más a látvány, ezért az őszi időszakban érdemes volt több időt szánni erre a részre – mesélt a túráról Kardos László, a Siófoki Kajak Kenu Sportegyesület elnöke, aki hozzátette, a kalandos evezést több okból szervezték meg. A Sió-sárkánytúra fő célja volt, hogy az evezősök bebizonyítsák magunknak és másoknak is, hogy az őszi időszak is alkalmas erre a sportra, élvezetes, látványos teljesítménytúrát lehet szervezni az őszi hónapokban is. A másik célkitűzés, hogy az egyesület tagjainak változatosságot nyújtson, és azok is eljuthassanak a gemenci szakaszig, akiknek a sportegyesület hat szezonja alatt még nem sikerült.

A Siófoki Kajak Kenu Sportegyesület munkája a túra után is folytatódik, november 1-ig rendszeresek az edzések, és a közoktatási programban hetente 160 általános iskolás gyermek jár testnevelésóra, vagy szakkör keretén belül evezni. Siófokon a kajak-kenuoktatás nem áll le télen sem, november 1. után elindulnak a termi edzések.

 

M.B.Siófok.
SZUPERINFO.HU