Grecsó-est a könyvtárban

A Siófoki Irodalmi Estek első rendezvényének vendégeként Grecsó Krisztián, József Attila-díjas költő, író mutatta be a közelmúltban megjelent Jelmezbál című családregényét. Május 23-án egy könyvbemutatóval indult el a siófoki BRTK Könyvtár új sorozata.

Az irodalmi esten Király Levente író, költő a Jelmezbál című kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel, Grecsó Krisztiánnal írói pályafutásáról, regényei keletkezésének történeteiről. Az idei évben megjelent Jelmezbál című regény egy bűnügyi történetből kibontakozó családregény mozaikjaiból áll össze, a könyvben szereplő nők útjai térben és időben is összekeverednek, de keresztezik egymást és végül a véletlen sorsok összefüggenek. A kötetbemutatón nemcsak az ötödik Grecsó kötet, hanem a művet ihlető családi történetek.

– Nem lehet egy embert objektíven, szeretettel nézni, ha nem értjük a kisiklásait – vallja Grecsó Krisztián, aki egy családi titok felfedését követően kezdett el saját családjának múltjával, titkaival foglalkozni. Egy fényképészeti szaklap felkérésére küldte be fotóját és történetét édesapja nagybátyjáról, a család példaképéről. A pannonhalmi bencés szerzetesről azonban kiderült, hogy nem az az ember, akinek hitték, élettörténete csupán fiktív történet. Ekkor fordult Grecsó írói pályafutása a családi történetek felé, ettől kezdve próbálta megérteni családja igaz históriáit, amely titkok és sorsok regényei alapjául szolgálnak.

 

M.B.Siófok.
SZUPERINFO.HU