Hogyan válasszunk kerékpárt?

Hogyan válasszunk kerékpárt?
Tudjuk, hogy kerékpár és kerékpár között óriási különbségek lehetnek. Most nézzük, a sok-sok típus közül hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

Első lépésként nézzük meg, milyen típusú kerékpárok léteznek manapság. Felhasználási terület szerint a kerékpárok a következő csoportokba sorolhatóak:
Mountain Bike (MTB)
Magyarul hegyikerékpár. Ezt a típust kifejezetten nehéz terepviszonyokra fejlesztették ki. Ilyen kerékpárt választ az, aki szinte kizárólag földes, erdei, hegyi utakon szeret száguldozni, és kerékpárját nemcsak közlekedésre, túrázásra, hanem mint sporteszközt használja.
Cross vagy Trekking Cross. Ezeket a kerékpárokat pontosan azoknak fejlesztették ki, akik a kerékpárjukat közlekedésre és túrázásra is használni szeretnék, tehát a normál hétköznapi bringásoknak. Ezekkel nem lehet ugyan versenyen indulni, de ha egy túrán le kell térni az aszfaltról, és erdei utakon kell tovább haladni, nem hagynak cserben. Ezek a kerékpárok nagyon jól alkalmazhatók betonúton, mert keskenyebb a gumijuk, mint a MTB-k esetében, továbbá a kerékméretük is nagyobb azoknál, ami a lendületesebb, gyorsabb haladást teszi lehetővé szilárd burkolaton. Mivel Magyarország 90%-a sík terep, pontosan ezek a kerékpárok a legalkalmasabbak az itteni felhasználásra.
Trekking, City. Szilárd burkolatra, hétköznapi közlekedésre tervezett kerékpárokról van szó, melyek különböző kiegészítőkkel felszerelve szolgálják elsősorban a kényelmes kerekezést. Ide tartoznak a bevásárló kosarakkal felszerelt városi bringák, az ún. city bike-ok is.
Országúti (Road) kerékpárok. Kifejezetten sportolásra, versenyzésre szánt kerékpárok, melyek kizárólag szilárd burkolatú utakon használhatók. Ezeket nem igazán hétköznapi közlekedésre ajánlják.
A Fitness kerékpárok lényege, hogy a hagyományos országúti kerékpárokból indulnak ki, de más kormányt és egyéb alkatrészt alkalmazva a Cross kerékpárok kényelmét idézik elő. Ezek gyakorlatilag csak szilárd burkolaton használhatók, és könnyebbek, mint a Cross kerékpár.
Dirt street. A MTB kerékpárokból alakultak ki, és fejlődtek önálló kategóriává. Olyan speciális vázzal készülő MTB kerékpárokról van szó, melyeket fiatalok használnak trükkökre, ugrásokra, örömködésre. Sokszor normális közlekedésre nehezen használhatók, mert annyira specifikus méretű vázzal készülnek, hogy szinte csak állva lehet rajtuk elférni.
BMX. Ezek nagyon speciális kerékpárok, melyek egyáltalán nem alkalmasak túrázásra, vagy forgalomban való közlekedésre. Sokkal inkább a szabadidő vidám eltöltésére zárt területen, speciálisan kialakított akadályok közt, trükkök, ugrások bemutatására.
Természetesen további csoportosításra, kategorizálásra is van lehetőség, számos egyéb szempont alapján.
(forrás: ilovebalaton.hu)Siófok.
SZUPERINFO.HU