Katonáink történetei

Akt.:
Katonáink történetei
Siófok és környékének I. és II. világháborús katonáiról, hősi halottairól, katonai áldozatairól fennmaradt emlékek, fényképek után kutat a BRTK Könyvtár.

 

Az I. világháború kezdetének 101. és a II. világháború véget értének 70.évfordulójához fűződik a Könyvtár idei felhívása, amelynek során egész évben várják a helyi és környékbeli lakosok világháborús katonákról, áldozatokról szóló emlékeit, történeteit, fényképeket, naplókat, leveleket. A gyűjtőmunka Pusztai Fruzsina kezdeményezésére indult útjára, a BRTK Könyvtár koordinálásával. A könyvtáros kitűzött célja, hogy minél több elveszett emberi sors kerüljön elő a múltból, a hősök és áldozatok nevei mellé fényképek, történetek társuljanak, hogy a családok későbbi generációi is megismerhessék őseiket.

– Mindig is érdekelt a történelem, történész és néprajzkutató családban nőttem fel. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola történelem szakán végeztem, majd ugyanott (csak közben Nyugat-magyarországi Egyetem lett) informatikus könyvtáros szakon szereztem diplomát. Főként a családfakutatás érdekel, amellyel a főiskolai tanulmányaim kezdete óta foglalkozom, így mára már el is készítettem saját családfámat néhol egészen az 1300-as évekig visszanyúlóan. – mesélt magáról Pusztai Fruzsina. – Talán már az utolsó előtti vagy az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezek az emberi történetek előkerüljenek a múltból, hiszen a generációváltásokkal egyre több emlék veszik el örökre. A felhívás képén férjem dédnagyapja szerepel, aki végigharcolta a II. világháborút, ahonnan szerencsésen hazatért, azonban hazatérése után Siófokról elhurcolták. A család hosszú időn át kereste, hogy mi lett a sorsa, majd a 2000-es években jelent meg a Béke poraikra… című kétkötetes mű betűrendes névsorában megtalálták a dédpapát, ezt követően több adat is kiderült a múltból. A világháborúk idején számos hasonló eset történt, és sokan a mai napig is keresik az egykoron harcolt és elesett hozzátartozóik történeteit. – mondta a könyvtáros.

A Siófokon elesett és eltemetett magyar katonák listái például nagyon hiányosak, pontatlanok. Többek közt ezért is jött létre a könyvtári idei kutatómunkája, hogy ezek az adatok kiegészülhessenek, a régi családtagok sorsai előkerülhessenek.

 

Milei BarbaraSiófok.
SZUPERINFO.HU