2015.02.3 10:57; Frissítve: 2015.02.3 11:21


Katonáink történetei

Katonáink történetei
Siófok és környékének I. és II. világháborús katonáiról, hősi halottairól, katonai áldozatairól fennmaradt emlékek, fényképek után kutat a BRTK Könyvtár.
hiba beküldése

 

Az I. világháború kezdetének 101. és a II. világháború véget értének 70.évfordulójához fűződik a Könyvtár idei felhívása, amelynek során egész évben várják a helyi és környékbeli lakosok világháborús katonákról, áldozatokról szóló emlékeit, történeteit, fényképeket, naplókat, leveleket. A gyűjtőmunka Pusztai Fruzsina kezdeményezésére indult útjára, a BRTK Könyvtár koordinálásával. A könyvtáros kitűzött célja, hogy minél több elveszett emberi sors kerüljön elő a múltból, a hősök és áldozatok nevei mellé fényképek, történetek társuljanak, hogy a családok későbbi generációi is megismerhessék őseiket.

– Mindig is érdekelt a történelem, történész és néprajzkutató családban nőttem fel. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola történelem szakán végeztem, majd ugyanott (csak közben Nyugat-magyarországi Egyetem lett) informatikus könyvtáros szakon szereztem diplomát. Főként a családfakutatás érdekel, amellyel a főiskolai tanulmányaim kezdete óta foglalkozom, így mára már el is készítettem saját családfámat néhol egészen az 1300-as évekig visszanyúlóan. – mesélt magáról Pusztai Fruzsina. – Talán már az utolsó előtti vagy az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezek az emberi történetek előkerüljenek a múltból, hiszen a generációváltásokkal egyre több emlék veszik el örökre. A felhívás képén férjem dédnagyapja szerepel, aki végigharcolta a II. világháborút, ahonnan szerencsésen hazatért, azonban hazatérése után Siófokról elhurcolták. A család hosszú időn át kereste, hogy mi lett a sorsa, majd a 2000-es években jelent meg a Béke poraikra… című kétkötetes mű betűrendes névsorában megtalálták a dédpapát, ezt követően több adat is kiderült a múltból. A világháborúk idején számos hasonló eset történt, és sokan a mai napig is keresik az egykoron harcolt és elesett hozzátartozóik történeteit. – mondta a könyvtáros.

A Siófokon elesett és eltemetett magyar katonák listái például nagyon hiányosak, pontatlanok. Többek közt ezért is jött létre a könyvtári idei kutatómunkája, hogy ezek az adatok kiegészülhessenek, a régi családtagok sorsai előkerülhessenek.

 

Milei BarbaraTovábbi hírek a Siófok kategóriából
A doni hősökre emlékeztek
A magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájára, a Don-kanyarban elesett hős katonákra emlékeznek meg [...] tovább »
Célba értek a Cipősdobozok
Összesen 218 ajándékot osztott ki a helyi rászoruló gyermekek számára a Siófoki Baptista Gyülekezet a [...] tovább »
Tavaly is több tonna különböző fajta hal került a Balatonba
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közleménye szerint a tavalyi évben március eleje és november vége [...] tovább »
BÚÉK Siófok Szilveszteri party
Az év utolsó napján egy fergeteges Szilveszteri partyval búcsúztatta az óévet Siófok. December 31-én a [...] tovább »
Ajándékok a Mikulásgyárnak
A Siófoki Mikulás Gyerekhajó indulása előtt tucatnyi ajándékot adott át a BAHART a Mikulásgyárnak. A [...] tovább »
Szakmai rendezvények a Krúdyban
Októberben a Krúdy napoknak és az I. Balatoni Gasztronómiai Versenynek, novemberben az iskolai nyílt napoknak [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Miskolci Vénusz: Összefogás kell a jó eredményhez
Miskolc - A női futsal NB I 14. fordulójában idegenben lép pályára a Miskolci Vénusz. tovább »
Férfi kézilabda Eb – Az olimpiai bajnok legyőzte a világbajnoki bronzérmest
Budapest/Varasd - Az olimpiai címvédő Dánia válogatottja három góllal legyőzte a világbajnoki bronzérmes [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – A Kirisi legyőzte a BVSC-t
Budapest - Súlyos vereséggel kezdett a BVSC a női vízilabda Euroliga budapesti csoportselejtezőjében a Hajós [...] tovább »
Kálucz Martin: vereség a hírös városban
Debrecen - Szikrázó küzdelmet vívott az egyik legkeményebb magyarral. tovább »
Asztalitenisz World Tour – Pótáék kikaptak az elődöntőben, nincs már magyar versenyben
Budapest - A Póta Georgina, Matilda Ekholm duó három sima szettben kikapott kínai riválisától a párosverseny [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – Kikapott a Dunaújváros
Budapest/Barcelona - Vereséggel startolt a Dunaújváros a női vízilabda Euroliga barcelonai csoportselejtezőjében: [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása