2015.02.3 10:57; Frissítve: 2015.02.3 11:21


Katonáink történetei

Katonáink történetei
Siófok és környékének I. és II. világháborús katonáiról, hősi halottairól, katonai áldozatairól fennmaradt emlékek, fényképek után kutat a BRTK Könyvtár.
hiba beküldése

 

Az I. világháború kezdetének 101. és a II. világháború véget értének 70.évfordulójához fűződik a Könyvtár idei felhívása, amelynek során egész évben várják a helyi és környékbeli lakosok világháborús katonákról, áldozatokról szóló emlékeit, történeteit, fényképeket, naplókat, leveleket. A gyűjtőmunka Pusztai Fruzsina kezdeményezésére indult útjára, a BRTK Könyvtár koordinálásával. A könyvtáros kitűzött célja, hogy minél több elveszett emberi sors kerüljön elő a múltból, a hősök és áldozatok nevei mellé fényképek, történetek társuljanak, hogy a családok későbbi generációi is megismerhessék őseiket.

– Mindig is érdekelt a történelem, történész és néprajzkutató családban nőttem fel. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola történelem szakán végeztem, majd ugyanott (csak közben Nyugat-magyarországi Egyetem lett) informatikus könyvtáros szakon szereztem diplomát. Főként a családfakutatás érdekel, amellyel a főiskolai tanulmányaim kezdete óta foglalkozom, így mára már el is készítettem saját családfámat néhol egészen az 1300-as évekig visszanyúlóan. – mesélt magáról Pusztai Fruzsina. – Talán már az utolsó előtti vagy az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezek az emberi történetek előkerüljenek a múltból, hiszen a generációváltásokkal egyre több emlék veszik el örökre. A felhívás képén férjem dédnagyapja szerepel, aki végigharcolta a II. világháborút, ahonnan szerencsésen hazatért, azonban hazatérése után Siófokról elhurcolták. A család hosszú időn át kereste, hogy mi lett a sorsa, majd a 2000-es években jelent meg a Béke poraikra… című kétkötetes mű betűrendes névsorában megtalálták a dédpapát, ezt követően több adat is kiderült a múltból. A világháborúk idején számos hasonló eset történt, és sokan a mai napig is keresik az egykoron harcolt és elesett hozzátartozóik történeteit. – mondta a könyvtáros.

A Siófokon elesett és eltemetett magyar katonák listái például nagyon hiányosak, pontatlanok. Többek közt ezért is jött létre a könyvtári idei kutatómunkája, hogy ezek az adatok kiegészülhessenek, a régi családtagok sorsai előkerülhessenek.

 

Milei BarbaraTovábbi hírek a Siófok kategóriából
Megnyílt a gondolkodtató játékok boltja Siófokon!
Mennyire vagy furfangos, ügyes, kreatív és gyors? Siófok legújabb játékboltjában bármikor kipróbálhatod [...] tovább »
Első őszi Sió-sárkánytúra
Szinte a teljes Sió-csatornát végigevezték sárkányhajóval a Siófoki Kajak Kenu Sportegyesület azon bátor [...] tovább »
7. Balaton Parti Esküvő Party
November 18-án ismét a balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központ ad otthont a 7. alkalommal [...] tovább »
Halottak napi buszjáratok és temetői nyitva tartás
A siófoki köztemetők október 31-én és november 1-jén meghosszabbított nyitva tartással fogadják a [...] tovább »
Szűrőnap az egészséges vesékért
Hosszú sorok várakoztak október 14-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban a Vesebetegek Siófoki [...] tovább »
Centenáriumi emlékfutás a hősökért
A siófoki első világháborús emlékműnél is tiszteletüket tették a Magyar Honvédség által elindított [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Komoly lépést tett a Balmaz a cél felé
Balmazújváros - A balmazújvárosiak a második félidei produkciójuknak hála tudták két vállra fektetni a Haladást. tovább »
Sopronban is győzött a DEAC
Debrecen - Nem kis meglepetésre Sopronban is nyerni tudott az újonc DEAC az NBI/A 9. fordulójában. Berényi Sándor [...] tovább »
A Kazincbarcika kielemezte a hibáit és más felfogással indul Csákvárra
Kazincbarcika - A labdarúgó NB II 18. fordulójában vasárnap a Kazincbarcikai SC játszik a Aqvitál FC Csákvár ellen. tovább »
DVTK Jegesmedvék: Újabb bravúros győzelem a Kontinentális Kupában
Ritten - A Kontinentális Kupa E csoportkörének harmadik mérkőzésén a DVTK Jegesmedvék a francia élvonalbeli [...] tovább »
„Gratulálok mindenkinek, aki hozzátett ehhez az őszi elsőséghez!”
Miskolc - A labdarúgó megyei I. osztály 15. fordulóját szombaton rendezték meg. tovább »
Csúfos cívisvárosi vereség
Debrecen - Saját otthonában kapott ki a DVSE az eddig nyeretlen Kaposvár csapatától. tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása