Miért jó a keserű íz?

Miért jó a keserű íz?
Nagyanyáink tudták: a keserű jót tesz a gyomornak. Az endíviasaláta, a karfiol, az üröm és még egy sor zöldfűszer tartalmaz keserűanyagokat.

Mára, gondos keresztezéssel, egyre több, eredetileg kesernyés ízű zöldségből és gyümölcsből „eltüntették” a keserűanyagokat. Jó példa erre a grépfrút: ma már alig találunk fanyar-kesernyés ízű példányokat, egyre több a rózsaszínű, inkább édes aromájú fajta. Más termények hasonló sorsra jutottak: a cikória, a radicchio vagy az articsóka mára szinte kizárólag kevésbé kesernyés formájában létezik. A tudomány mára újra felfedezni látszik a keserűanyagokat és ezeknek az egészség megőrzésé­ben játszott jelentőségét. Ezek az anyagok serkentik az emésztőnedvek termelődését a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és az epehólyagban. A keserűanyagok erősítik a belek mozgását, enyhén hashajtók és serkentik az anyagcserét.
Ha nem eszünk belőlük eleget, könnyen elsavasodhat szervezetünk, aminek következménye az ólmos fáradtság. Ilyenkor már csak koncentrált formában tudnak segíteni rajtunk a keserűanyagok. Keserű ízű gyógynövények többek között az angélikagyökér, a sárga gyömbér, a fahéj, a kardamommag és a máriatövis. Kaphatók keserű teakeverékek és egyéb gyógyhatású készítmények is.
(forrás: tgy-magazin.hu)Siófok.
SZUPERINFO.HU