Mit vegyünk az első lakásba?

Akt.:
Mit vegyünk az első lakásba?
Otthont teremteni nehéz: nincs rá teljesen bevált recept, hiszen mindenkinek más igényei és szokásai vannak.

Van, aki a minimalista térben érzi jól magát, mások szeretik belakni a lakás minden négyzetcentiméterét. Fontos, hogy lépésről-lépésre haladjunk, mindig az alapdarabokkal kezdjünk, hiszen ezekre mindenkinek szüksége van.
Az ágy
A megfelelő ágy kiválasztása időigényes procedúra. Először is érdemes eldönteni, hogy kárpitoságyat vagy ágykeretet vegyünk. Utóbbi több variációs lehetőséget tesz lehetővé, mert mi választhatjuk ki, milyen matracot és ágyrácsot szeretnénk. Ha ketten használjuk majd az ágyat és a hely megengedi, válasszunk 180 x 200 cm-es méretűt.
A kanapé
A kanapé szintén egyértelmű alapdarabnak számít, azonban a számtalan lehetőség jelentősen megnehezíti a választást. Több tényezőt kell mérlegelnünk: először is, hány személyes kanapéra van szükségünk? Két személy esetén sem árt egy nagyobb kanapé. Ha szoktunk vendégeket fogadni, akkor egy 3-3,5 személyes darab praktikusabb lehet és mindig előnyös, ha ággyá alakítható kanapét veszünk.
Érdemes megfontolni egy L vagy U alakú ülőgarnitúra vásárlását is, ha elég nagy hely áll rendelkezésünkre. Ha pedig egyszobás, parányi lakásunk van, akkor mindenképp kanapéágyat vegyünk, így rengeteg helyet spórolhatunk.
Tárolás
Érdemes az első körben kiválasztanunk a nagyobb szekrényeket és a polcokat is, így megkönnyítjük a beköltözést, hiszen rögtön el tudjuk pakolni a holmik nagy részét. Lehetőleg semleges színű, letisztult bútorokat válasszunk, amikhez a későbbiekben bármilyen dekoráció passzolhat.
Konyhabútor
Mindenképpen érdemes a beköltözés előtt vagy még a kezdeti fázisok folyamán megvásárolni a konyhabútort és a főbb eszközöket. A használható konyha rengeteget segít abban, hogy otthon érezzük magunkat. Akkor is érdemes elkülöníteni extra büdzsét a konyha számára, ha a megvásárolt lakás rendelkezik főzőhelyiséggel, mert sokszor előfordul, hogy az elsőre megfelelőnek tűnő konyha korántsem alkalmas a hosszú távú munkavégzésre.
Fürdőszoba
Szintén létfontosságú a megfelelő fürdőszoba az élhető lakás kialakításához – itt indítjuk a reggeleinket és tisztulunk meg egy-egy hosszú munkanap végén. Érdemes már az első nagy vásárlások folyamán megvenni például a kilépőket, a falra szerelhető polcokat, a zuhanyfüggönyt és karnist, a tükröt és az egyéb fontosabb kiegészítőket a nagyobb értékű beruházások, például a szaniterek mellett.
Étkező
Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre étkező kialakításához, akkor érdemes már az elején megvenni az asztalt és néhány széket. Ha kisebb helyünk van, akkor gondolkozzunk multifunkcionális darabokban. Az étkezőasztal például a konyhai munkavégzésben is segítségünkre lesz vagy íróasztalként is használható, ami praktikus lehet, ha otthonról is szoktunk dolgozni vagy tanulni. Természetesen mindenki más igényekkel rendelkezik, és még számos fontos bútor és kiegészítő szükséges az otthonos lakáshoz, azonban ezek az alapdarabok remek kiindulási pontot szolgáltatnak a lakás berendezésénél.
(forrás: www.kika.hu)Siófok.
SZUPERINFO.HU