Őszi munkálatok

Őszi munkálatok
Levelekből kiváló minőségű humuszt készíthetünk lombkomposztálással.

Lényegében elegendő az összeszedett leveleket halomba – vagy tetszőlegesen egy nyitott szerkezetű komposztkeretbe – gyűjteni; majd kivárni, míg humusz nem lesz belőle. Nem szükséges se locsolni, se forgatni, se átrakni; csak hagyni, hogy a lebontó szervezetek, esetünkben gombák, elvégezzék a dolgukat. Minél többféle levelet keverjünk össze. Lényegében minden levél komposztálható, de a különféle fajok lebomlási ideje eltér egymástól.
Azzal tehát, hogy elhordjuk a területről e lehullott lombot, egyben gyérítjük is a kertben telelésre készülő kórokozók és kártevők számát.
Az említett tevékenységek (lombgyűjtés, komposztálás, talajforgatás) mellett még mindig fontos munka a fűnyírás.
Általában október közepéig nyírjuk a füvet, de az időjárás figyelembevételével. A párás reggelek, a melengető nappalok növekedésre ösztönzik gyepünket, előfordulhat, hogy egy héten belül akár kétszer is nyírnunk kell.
Lehetőségünk szerint – a terület nagyságát figyelembe véve – választhatunk kisebb vágószélességű fűnyírótraktort is. Már 76 cm munkaszélességgel és kis fordulókörrel bíró gépeket is találunk.
Fontos szempont még a könnyű kezelhetőség, pontos irányíthatóság és a csatlakoztatható eszközök használata. Hiszen a fűnyíró traktorral is tudunk gyepet szellőztetni, lombot összegyűjteni, műtrágyát kiszórni, utánfutót használni.
Sőt! A téli időszakban hótolólap felszerelésével bevonhatjuk kerti gépünket a hómentesítésbe is.Siófok.
SZUPERINFO.HU