Szauna a könyvtárban

Szauna a könyvtárban
Tudatos Észak címmel Molnár István szauna- és virgácsmester tartott előadást és bemutatót a siófoki BRTK Könyvtárban május 4-én.

Az érdeklődők a szaunázás jótékony hatása, valamint a szauna helyes használata mellett megismerkedhettek egy, az északi szaunákban évszázadok óta használt technikával, a virgácsos kezeléssel, amely fokozza a vérkeringést, lazítja az izmokat és élénkíti a szervezetet. A virgácsmester hazánkban egy nagyon ritka foglalkozás, csupán két iskolában sajátítható el, és 20 körülire tehető a virgácsmesterek száma az országban. A virgácsmester egy több órás kezelés alatt a szaunában végigvezeti a vendéget az előkészületektől egészen a befejezésig. A kezelés a test lassú melegítésével kezdődik, majd sós testradírozással és virgácsos kezeléssel folytatódik, amelyhez különböző zöld leveles ágakat használnak. Minden fa más-más hatóanyagot tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a bőrre. Végül a folyamat szaunamézes testkezeléssel és hűsítéssel zárul.

Molnár István könyvtári estjén nemcsak elmesélte a virgácsos kezelés lényegét és hatásait, hanem egy rövid bemutató erejéig szemléltette is közönségével ezt a külföldön népszerű, hazánkban még egyedi és ritka technikát.

A siófoki BRTK Könyvtár programsorozatával a Nyitott Balaton akcióhoz csatlakozott, amelynek során a szaunázásról szóló előadást május elején még számos rendezvény követte, mint például vízgazdálkodási és környezetvédelmi előadás, hidakról és vízimalmokról szóló dokumentumfilm, vagy különböző gyermekprogramok.

 

Milei BarbaraSiófok.
SZUPERINFO.HU