Szentendrei-sziget

Szentendrei-sziget
A Szentendrei-sziget egy dunai sziget a Dunakanyarban, Kismaros és Budapest között, Budapesttől északra. Délen a Lupa-sziget kapcsolódik hozzá. Az Árpád-korban a Rosd nemzetség birtoka volt, ezért Rosd-szigetnek is nevezték.

A Visegrádi-szorost elhagyva a Duna folyása lényegesen lelassul, hordalékát lerakja, így alakult ki a Szentendrei-sziget. A sziget egésze az őskor óta bizonyítottan lakott volt.
A Szentendrei-sziget:
• Hosszúsága: 31 kilométer • Átlagos szélessége: 2,3 – 3,5 kilométer • Területe: 56 négyzetkilométer
Felszínének tengerszint feletti magassága 100 – 124 méter.
Legismertebb települése a kirándulók körében Kisoroszi, ami a sziget északi részén helyezkedik el, közel a Sziget-csúcshoz.
A sziget busszal és révvel is megközelíthető, több helyen rendszeres kompjárat köti össze a szárazfölddel, valamint a Tahitótfalunál lévő hídon autóval és gyalogosan is átkelhetünk.
A Szentendrei-sziget a költöző madarak vonulási útvonalának fontos közép-európai állomása. A területen több mint 200 madárfaj fordul meg. Partjain idős ártéri ligeterdők vannak, melyek végigkísérik a sziget vonalát. A sziget csúcsa a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére esik.
A szigeten hosszában autóút vezet végig, melyet két oldalán összeérő nyárfák és öreg fűzfák kísérnek. Kerékpárral is bejárható, de kerékpárút sehol nem található. A kerékpárosok előszeretettel közlekednek a betonút helyett a Tahitótfalutól egészen Szigetmonostorig elhúzódó töltésen, végig a Duna mellett haladva.
A Szentendrei-sziget geológiai sajátossága, hogy a kavicsréteget alul agyag, felül homok zárja le, így kiváló vízszűrő, tisztító szerepet tölt be, ezáltal jó ivóvizet biztosít a fővárosnak, valamint a helyi lakosoknak.
Itt található Budapest és a közeli települések legfőbb vízbázisa. Parti szűrési kútjai napi 600.000 köbméter kiváló minőségű ivóvizet szolgáltatnak.
A szigetcsúcsról szép kilátás nyílik a Dunára és a mögötte magasodó visegrádi hegyekre, illetve a túlsó parton a Börzsöny láncolatára.
(forrás: www.orszagjaro.net)Siófok.
SZUPERINFO.HU