2014.12.8 09:18; Frissítve: 2014.12.8 09:18


„Szép hazánkért hősi halált halt”

„Szép hazánkért hősi halált halt”
A címben szereplő sorok olvashatóak Szabó Ferenc síremlékén, aki az I. világháborúban harcolt hazájáért. A hősies katonát egy évszázaddal ezelőtt hiába várta haza menyasszonya az olasz frontvonalról, haslövéssel a bécsi kórházba került, ahol 1914.
hiba beküldése

december 5-én meghalt. Családja hozta haza Siófokra, hogy itt temethessék el.

Idén az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára, a hősi halált halt katonákra emlékezünk, és emlékezik Szalay Etelka is a 29-evesen elhunyt Szabó Ferencre, aki anyai nagyanyja egyetlen fiútestvére volt.

Szalay Etelka a múlt évben családjának értékes hagyatékát adományozta a siófoki BRTK Könyvtár részére. A Siófokról elszármazott nyugdíjas rajzpedagógussal szeretetteljes, baráti kapcsolat alakult ki, s további tárgyi és írásos családi emlékeket ajándékozott az intézménynek. Az egyedi kordokumentumokból több generáció élettörténete rekonstruálható,

Így hozzájárulhatnak a település történetének megismeréséhez.

Szabó Ferencet az 1900-as években a „Régi temetőben” a temetődombon (mai Béke park) temették el. Siófok község akkoriban Veszprém megyéhez tartozott, de temetője Somogy megyében volt, a megyehatárt a Sió-csatorna jelentette. Innen vált szállóigévé az egykori mondás: „a siófoki ember Veszprémbe születik, és Somogyban temetik el.” Amikor Siófok 1938-ban saját községi temetőt létesített, ezt lezárták, és innen került át a síremlék a Kele utcai temetőbe, ahol ma is áll.

Siófokon az I. világháborúban elhunytak emlékére 1925. márc. 15-én állították, és avatták fel Székely Károly alkotását a Hősök emlékművét, amellyel az összes I. világháborús hősre emlékezett a község.

 

Emlékül: Egy kistelepülés, kisközösség számára különösen fontos, hogy halottai emlékét ápolja. Kiváltképp, ha férfiként, katonaként, hazaszeretetből küzdöttek. A siófoki Szabó Ferenc ezt tette, életét derékba törve, szerelmétől elszakítva, hazájától távol, valahol Olaszországban… Idén az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára, a hősi halált halt katonákra, köztük az 1914. december 5-én fiatalon elhunyt Szabó Ferencre emlékezünk.További hírek a Siófok kategóriából
A doni hősökre emlékeztek
A magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájára, a Don-kanyarban elesett hős katonákra emlékeznek meg [...] tovább »
Célba értek a Cipősdobozok
Összesen 218 ajándékot osztott ki a helyi rászoruló gyermekek számára a Siófoki Baptista Gyülekezet a [...] tovább »
Tavaly is több tonna különböző fajta hal került a Balatonba
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közleménye szerint a tavalyi évben március eleje és november vége [...] tovább »
BÚÉK Siófok Szilveszteri party
Az év utolsó napján egy fergeteges Szilveszteri partyval búcsúztatta az óévet Siófok. December 31-én a [...] tovább »
Ajándékok a Mikulásgyárnak
A Siófoki Mikulás Gyerekhajó indulása előtt tucatnyi ajándékot adott át a BAHART a Mikulásgyárnak. A [...] tovább »
Szakmai rendezvények a Krúdyban
Októberben a Krúdy napoknak és az I. Balatoni Gasztronómiai Versenynek, novemberben az iskolai nyílt napoknak [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Miskolci Vénusz: Összefogás kell a jó eredményhez
Miskolc - A női futsal NB I 14. fordulójában idegenben lép pályára a Miskolci Vénusz. tovább »
Férfi kézilabda Eb – Az olimpiai bajnok legyőzte a világbajnoki bronzérmest
Budapest/Varasd - Az olimpiai címvédő Dánia válogatottja három góllal legyőzte a világbajnoki bronzérmes [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – A Kirisi legyőzte a BVSC-t
Budapest - Súlyos vereséggel kezdett a BVSC a női vízilabda Euroliga budapesti csoportselejtezőjében a Hajós [...] tovább »
Kálucz Martin: vereség a hírös városban
Debrecen - Szikrázó küzdelmet vívott az egyik legkeményebb magyarral. tovább »
Asztalitenisz World Tour – Pótáék kikaptak az elődöntőben, nincs már magyar versenyben
Budapest - A Póta Georgina, Matilda Ekholm duó három sima szettben kikapott kínai riválisától a párosverseny [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – Kikapott a Dunaújváros
Budapest/Barcelona - Vereséggel startolt a Dunaújváros a női vízilabda Euroliga barcelonai csoportselejtezőjében: [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása