Szezámmag: egy igazi kalciumbomba

Szezámmag: egy igazi kalciumbomba
A szezámmag értékes alapanyag lehet a konyhában, ha nemcsak kenyerek vagy saláták tetejére szórva használjuk, hanem például az ételek ízesítésére is, ahogyan a kínai konyhában.

A szezámnak rendkívül kellemes íze van, nem tolakodó, de ha erőteljesebben szeretnénk aromáját érezni, akkor a fekete szezámot válasszuk. Adhatjuk krémlevesekhez, köretekhez, egytálételekhez, húsokhoz, halakhoz is, de rendkívül ízletes pástétomszerű krém, vagy szezámtej is készíthető belőle. Finom ízét leginkább pörkölve mutatja meg. A szezámnak a magja és a belőle sajtolt olaja is rendkívül jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. A szezámmag igazi kalciumbomba, csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, de tartalmaz még foszfort, magnéziumot, rezet, káliumot és vasat is. A vitaminoknak is bőséges tárháza, főként A-, B1-, B2- és E-vitaminban gazdag. A szezámolaj rendkívül ízletes, keveset is elég használni belőle, hogy jellegzetes ízt adjon az ételeknek. A legújabb kutatások szerint a szezámolaj gátolja a melanoma sejtek növekedését. Szezámtejes répakoktél: 10 dkg szezámmag, 6-8 dl víz, 1 kg sárgarépa. A szezámmagot előző este áztassuk be, másnap a vízzel turmixoljuk simára, és sűrű szövésű géz anyagon szűrjük át. A sárgarépa levét centrifugázzuk ki, vagy présgéppel préseljük ki, végül a szezámtejjel keverjük össze.



Siófok.
SZUPERINFO.HU