2017.10.24 13:29; Frissítve: 2017.10.24 13:29


Szűrőnap az egészséges vesékért

Szűrőnap az egészséges vesékért
Hosszú sorok várakoztak október 14-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban a Vesebetegek Siófoki Egyesületének szűrőnapján. A Vesebetegek Siófoki Egyesülete 11 éve szervez rendszeresen évente szűrővizsgálatokat Siófokon a helyi önkormányzat támogatásával.
hiba beküldése

A „csendes gyilkos”, azaz a krónikus vesebetegség ugyanis alattomosan támad, ezért minden korosztályban nagyon fontos a megelőzés, és a rendszeres szűrés az egészséges vesékért. Magyarországon ma már minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben, és a vesebetegek, valamint a dialízisre kerülő betegek száma évente 4-6 százalékkal nő. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen lecsapó, alattomos betegség nagy része azonban megelőzhető. A vesebetegség „előcsarnoka” az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, ezekben az esetekben mindenképpen ajánlott a szűrővizsgálat. A vesebetegség korai azonosítása a szűrővizsgálatok által azonban minden korosztályban és élethelyzetben kiemelt fontosságú, lehetővé teszi, hogy az esetleges beteg mielőbbi kezelésben részesüljön.

– Szűréseinkre mindenkit szeretettel várunk Siófokról és a környékbeli településekről is, hiszen a vesebetegség minden korosztályt érint. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a vesebetegséget, mely a kezdeti stádiumban gyakran tünetmentes, lassan, alattomosan fejlődik ki, tünetei jóval később egyszerre, hirtelen jelentkeznek, és sok esetben akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van. Évenkénti ingyenes szűrővizsgálatainkon nagyon sok beteget tudunk kiszűrni, akinél bármilyen eltérést látunk, a háziorvosához küldjük további kivizsgálásra – mondta el Molnár Mária, a Vesebetegek Siófoki Egyesületének elnöke. Az egyesület az idei szűrőnapra körülbelül 200 embert várt, akik teljes körű vizeletvizsgálaton, koleszterin, vércukor és húgysavmérésen, testzsír, véroxigén és vérnyomásmérésen, orvosi és diétás tanácsadáson vettek részt.

 

M.B.Siófok.
SZUPERINFO.HU
BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása