2017.08.5 14:04; Frissítve: 2017.08.7 14:05


Tombol a kánikula

Tombol a kánikula
A nyári szezon eddigi legerősebb hőhulláma érte el hazánk területét, elrendelték a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót, több helyen vizet osztanak a kánikulában, és aki csak teheti, a vízparton vészeli át a hétvégén a forró napokat.
hiba beküldése

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzései alapján, az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendel el az ország egész területére vonatkozóan. A hőségriasztást várhatóan a hétvégére is meghosszabbítják, ugyanis az OMSZ előrejelzése szerint a legforróbb napok még csak a hétvégén következnek.

– Az már biztos, hogy a mostani lesz a 2017-es nyári szezon eddigi legerősebb hőhulláma. A legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 fokot, sőt egy-egy helyen 41 fok sem kizárt. Bár hazánkban július vége, augusztus eleje az éghajlati átlagok szerint is legmelegebb időszak, ez a hőség nálunk is szélsőségesnek számít, mintegy 10 fokkal lesz melegebb az ilyenkor szokásos 28, 29 foknál. A legfrissebb előrejelzések szerint a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tart majd, ekkor az ország túlnyomó részén 35 fok fölé melegszik fel a levegő. Kevésbé forró léghullámok az északnyugati tájakat érhetik el időnként, de a hőhullám tartós mérséklődése várhatóan csak a jövő hét első napjaiban kezdődik meg – írja az OMSZ.

Mind a vízparton, mind a belvárosban érdemes fokozottan figyelni bőrünk védelmére, a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyen tartózkodni. Az utakon fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. Fontos, hogy az utazásra elegendő mennyiségű ivóvízzel készüljön mindenki. A hőségriasztás ideje alatt fővárosi pályaudvarok mellett tizenhat vidéki vasútállomáson, köztük Balaton környéki megállóhelyeken is ingyen biztosít ásványvizet utasainak a MÁV-Start.

 

M.B.Siófok.
SZUPERINFO.HU
BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása