2014.11.11 11:11; Frissítve: 2014.11.11 11:11


Utazás a Magyar Tenger múltjába

Utazás a Magyar Tenger múltjába
A siófoki BRTK Könyvtár nem csupán egy könyvtár, hanem a régió kutatóinak is teret adó közösségi tér.
hiba beküldése

Az intézmény idén ősszel Balaton Anno című rendhagyó előadássorozatával várta látogatóit, akik szeptember vége és november eleje között hétről hétre minden hétfőn a Magyar Tenger múltjába nyerhetnek betekintést.

– A szabadegyetemi előadásokhoz hasonlítható rendezvénysorozatunk célja az volt, hogy nagyjából az egész balatoni régiót lefedjük, a téma több szegmensét is érintve nem egy egyszerű településtörténetet nyújtsunk közönségünknek, hanem a tó érdekes történeteit, eseményeit mutassuk be. Meghívott neves előadóink, kutatóink segítségével hétről hétre körbejártuk a Balaton színes históriájának nagy helyszíneit. – mondta el Kovács Emőke a BRTK Könyvtár igazgatója. – Első alkalommal Keszthely került sorra, Tar Ferenc előadásában a nagy múltú Festetics család helyett egy kevésbé ismert, ugyanakkor a város fejlődéséért szintén rengeteget tett dinasztiát, a Reischl családot mutatta be. Október 6-án a magyar nemzeti évfordulóhoz kapcsolódva egy hadtörténet következett, Hangodi László a nyugati Balaton-felvidék 1848-49-es eseményeiről beszélt, a következő alkalommal P. Miklós Tamás a Káli-medence átfogó történetét hozta el, majd rendhagyó előadásunkon Varga István a fonyódi kulturális intézmények igazgatója a Balatont és Fonyódot mutatta be régi térképeken, amelyből a jövőben majd könyv is születik. Múlt héten a történelemből a kultúra területére léptünk Praznovszky Mihály irodalmi retro túrájával, ezen a hétfőn pedig Füreddel zártuk előadássorozatunkat. – mesélt a Balaton Anno-ról az igazgatónő.

Siófok most ugyan kimaradt az előadások sorából, a helyi könyvtár a helyszínt biztosította, rendezvényével az intézmény szerette volna megmutatni, hogy lehet hidat képezni a különböző balatoni települések között kulturális téren. Kialakult egy törzsközönség, de nagyon sok új vendég is érkezett hétről hétre, Siófokról és környékéről, valamint az előadások témáit érintő településekről egyaránt. A siófoki Könyvtárban hasonló, Balatonról szóló előadássorozatot legközelebb jövőre terveznek, azonban idén is számos program várja az intézmény látogatóit: novemberben könyvbemutatóra, decemberben a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvénysorozatra készülhetnek az érdeklődők.

 

Milei BarbaraTovábbi hírek a Siófok kategóriából
A doni hősökre emlékeztek
A magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájára, a Don-kanyarban elesett hős katonákra emlékeznek meg [...] tovább »
Célba értek a Cipősdobozok
Összesen 218 ajándékot osztott ki a helyi rászoruló gyermekek számára a Siófoki Baptista Gyülekezet a [...] tovább »
Tavaly is több tonna különböző fajta hal került a Balatonba
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közleménye szerint a tavalyi évben március eleje és november vége [...] tovább »
BÚÉK Siófok Szilveszteri party
Az év utolsó napján egy fergeteges Szilveszteri partyval búcsúztatta az óévet Siófok. December 31-én a [...] tovább »
Ajándékok a Mikulásgyárnak
A Siófoki Mikulás Gyerekhajó indulása előtt tucatnyi ajándékot adott át a BAHART a Mikulásgyárnak. A [...] tovább »
Szakmai rendezvények a Krúdyban
Októberben a Krúdy napoknak és az I. Balatoni Gasztronómiai Versenynek, novemberben az iskolai nyílt napoknak [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Miskolci Vénusz: Összefogás kell a jó eredményhez
Miskolc - A női futsal NB I 14. fordulójában idegenben lép pályára a Miskolci Vénusz. tovább »
Férfi kézilabda Eb – Az olimpiai bajnok legyőzte a világbajnoki bronzérmest
Budapest/Varasd - Az olimpiai címvédő Dánia válogatottja három góllal legyőzte a világbajnoki bronzérmes [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – A Kirisi legyőzte a BVSC-t
Budapest - Súlyos vereséggel kezdett a BVSC a női vízilabda Euroliga budapesti csoportselejtezőjében a Hajós [...] tovább »
Kálucz Martin: vereség a hírös városban
Debrecen - Szikrázó küzdelmet vívott az egyik legkeményebb magyarral. tovább »
Asztalitenisz World Tour – Pótáék kikaptak az elődöntőben, nincs már magyar versenyben
Budapest - A Póta Georgina, Matilda Ekholm duó három sima szettben kikapott kínai riválisától a párosverseny [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – Kikapott a Dunaújváros
Budapest/Barcelona - Vereséggel startolt a Dunaújváros a női vízilabda Euroliga barcelonai csoportselejtezőjében: [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása