Utazás a Magyar Tenger múltjába

Utazás a Magyar Tenger múltjába
A siófoki BRTK Könyvtár nem csupán egy könyvtár, hanem a régió kutatóinak is teret adó közösségi tér.

Az intézmény idén ősszel Balaton Anno című rendhagyó előadássorozatával várta látogatóit, akik szeptember vége és november eleje között hétről hétre minden hétfőn a Magyar Tenger múltjába nyerhetnek betekintést.

– A szabadegyetemi előadásokhoz hasonlítható rendezvénysorozatunk célja az volt, hogy nagyjából az egész balatoni régiót lefedjük, a téma több szegmensét is érintve nem egy egyszerű településtörténetet nyújtsunk közönségünknek, hanem a tó érdekes történeteit, eseményeit mutassuk be. Meghívott neves előadóink, kutatóink segítségével hétről hétre körbejártuk a Balaton színes históriájának nagy helyszíneit. – mondta el Kovács Emőke a BRTK Könyvtár igazgatója. – Első alkalommal Keszthely került sorra, Tar Ferenc előadásában a nagy múltú Festetics család helyett egy kevésbé ismert, ugyanakkor a város fejlődéséért szintén rengeteget tett dinasztiát, a Reischl családot mutatta be. Október 6-án a magyar nemzeti évfordulóhoz kapcsolódva egy hadtörténet következett, Hangodi László a nyugati Balaton-felvidék 1848-49-es eseményeiről beszélt, a következő alkalommal P. Miklós Tamás a Káli-medence átfogó történetét hozta el, majd rendhagyó előadásunkon Varga István a fonyódi kulturális intézmények igazgatója a Balatont és Fonyódot mutatta be régi térképeken, amelyből a jövőben majd könyv is születik. Múlt héten a történelemből a kultúra területére léptünk Praznovszky Mihály irodalmi retro túrájával, ezen a hétfőn pedig Füreddel zártuk előadássorozatunkat. – mesélt a Balaton Anno-ról az igazgatónő.

Siófok most ugyan kimaradt az előadások sorából, a helyi könyvtár a helyszínt biztosította, rendezvényével az intézmény szerette volna megmutatni, hogy lehet hidat képezni a különböző balatoni települések között kulturális téren. Kialakult egy törzsközönség, de nagyon sok új vendég is érkezett hétről hétre, Siófokról és környékéről, valamint az előadások témáit érintő településekről egyaránt. A siófoki Könyvtárban hasonló, Balatonról szóló előadássorozatot legközelebb jövőre terveznek, azonban idén is számos program várja az intézmény látogatóit: novemberben könyvbemutatóra, decemberben a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvénysorozatra készülhetnek az érdeklődők.

 

Milei BarbaraSiófok.
SZUPERINFO.HU