Vigyázzunk a nappal!

Vigyázzunk a nappal!
Még mindig sokan vannak azok, akik semmilyen formában sem óvják bőrüket a káros sugaraktól, mondván, hogy ők nem égnek le, csak barnulnak, ami talán igaz is, viszont a később megjelenő szövődményes betegségek sok kellemetlen pillanatot okozhatnak.

A napozás 5 alapszabálya az ujpest.hu iránymutatása alapján:
1. Kerüljük a leégést: Akár hisszük, akár nem, bőrünk minden egyes leégést „megjegyez”, és ha ezeknek a száma nő, az egyre jobban növeli a bőrrák kialakulásának lehetőségét.
2. Délidő: Délelőtt 11, valamint délután 15 óra között, ha tehetjük, ne menjünk napra! Ha ezt mégsem tudjuk elkerülni, sapka és hosszúujjú fehér póló a „dresszkód”.
3. Fokozatosság: Első alkalommal csak néhány percet töltsünk a napon, azután fokozatosan növeljük a napozás időtartamát!
4. A víz az úr! Szervezetünk arra van beállítva, hogy testünket nagyjából 36-37 fok között tartsa, de mikor napozunk és felmelegszünk, ez akár 40 fokra is felmehet, ami a szöveteknek nem is volna gond, azonban az agyunk súlyos károsodásokat is szenvedhet. Napozáskor tehát elengedhetetlen, hogy ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk, hanem próbáljuk szervezetünket folyamatosan vízzel táplálni.
5. Naptej és napolaj: Válasszunk olyan napvédő krémet vagy olajat, mely az UVB és az UVA sugarak ellen is védelmet nyújt. Amit szintén fontos megjegyezni, hogy ezeket a napozás megkezdése előtt 20-30 perccel előbb érdemes felvinni a bőrünkre, hogy annak legyen ideje teljesen felszívódni, és nagyobb védelmet nyújtani.Siófok.
SZUPERINFO.HU