Vitorlázók és korisok szelik a Balaton jegét

Vitorlázók és korisok szelik a Balaton jegét
A siófoki partszakaszon kijelölték a biztonságos jégpályát, már a jégkorcsolyázók és a jégvitorlázók is megjelentek a Balaton jegén.

Siófokon az Ezüst-parti szabadstrandnál elérte a jégvastagság a 15 centimétert, így az Arany János utca végénél január 10-én kijelölték a hivatalos jégpályát. A pálya 200×400 méteres területe alkalmas a biztonságos téli sportolásra. Reggel 9 órától délután 17 óráig egészségügyi ellátást is biztosít a helyi önkormányzat pályát üzemeltető cége, a Balaton-parti Kft. A partszakaszon mobil illemhely működik, ingyenesen lehet fakutyát kölcsönözni, sörpadokat és jéghoki kapukat helyeztek ki, és a tervek szerint a hétvégétől büfét is nyitnak. A pálya üzemeltetéséről a kijelöléssel megbízott önkormányzati tulajdonú Balaton-parti Kft. gondoskodik – olvasható a siofok.hu oldalon.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek kedden azt mondta, hogy a parttól távolabb 17-18 centiméteres jégvastagságot mértek, a jég partközelben ennél jóval vastagabb is lehet. Hozzátette, csütörtök délután ugyan melegfront érkezik a térségbe, ami plusz pár fokos maximális hőmérséklettel járhat, de a napi átlaghőmérséklet továbbra is alacsony marad. Olvadástól már csak azért sem kell tartani, mert pénteken újabb hidegfront éri el a Balatont. A téli sportolásra vágyóknak inkább a melegfronttal érkező csapadék okozhat gondot, ami megváltoztathatja a jégfelületet, a hétvégén – főként szombaton – pedig erős szélre lehet számítani.

A jég miatt január 6 óta Szántódrév és Tihanyrév között a balatoni kompközlekedés is szünetel. A Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint a viharos szél és az ennek következtében feltorlódott jégtáblák miatt a biztonságos kompátkelés feltételei nem adottak, emiatt a Társaság átmenetileg az utazók biztonsága érdekében a kompközlekedést szünetelteti. Az időjárási körülmények megváltozása esetén a Bahart honlapján tájékozódhatnak az utasok a szolgáltatás újraindításáról.

 

M.B.Siófok.
SZUPERINFO.HU