Siófoki Jubileumok

Akt.:
Jubileumokat ünnepel Siófok 2013-ban. Kerek évfordulókhoz érkezett a Balaton-parti település, s ezek a dátumok kiváló alkalmat nyújtanak a visszaemlékezésekre.

Siófok idén 150 éve vált fürdővárossá, 120 éve a helyi fürdőt ünnepélyes keretek között gyógyfürdővé nyilvánították és 45 esztendő telt el azóta, hogy a település városi rangot kapott. A jeles évfordulók mellett az elmúlt évszázadok során számos nagy történelmi eseménnyel büszkélkedhet a város.

1861-ben megépült a déli vaspálya, s 1863-tól már a vasútállomás is üzemelt. Ezáltal a település összeköttetésbe került az ország nagyobb városaival is. A vasút a balatoni turizmust is fellendítette, egyre több nyaralni vágyó érkezett Siófokra. Nyáron naponta húsz órán keresztül járt három gőzös, s ezáltal Siófok Füreddel is kapcsolatba került. 1871-ben megnyitották az első Magyar Tenger Fürdőházat, melynek épületeit, a fürdőházakat ősszel síneken gördítették a partra. Az 1879-es áradás következtében ezek a házak tönkrementek, így két év múlva a Siófoki Balaton Fürdő és Szálló Részvénytársaság 35 hektáros fürdőtelepet létesített díszes szállodákkal, parkkal és nyaralókkal. 1893-ra Siófok a balatoni fürdőélet központja lett. A település a két világháború között is fejlődött, s a világégés után is tartani tudta pozícióját. A rohamos fejlődésnek köszönhetően 45 évvel ezelőtt, 1968-ban várossá nyilvánították.

Nagy múltú városunk 2013-as jubileumai alkalmából a siófoki BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház „emlékgyűjtést” kezdett el szervezni idén januárban. Ezzel a két intézmény célja, hogy nyáron, az Emlékházban egy kiállítás keretében bemutathassák a város lakói által összegyűjtött emléktárgyakat. A tervek szerint fényképeket, plakátokat, írásos emlékeket, régi térképeket, felvételeket szeretnének összegyűjteni, s ezek által bemutatni Siófok, valamint a Balaton térségének múltját. Ez a kiállítás remek alkalmat nyújt arra, hogy a város lakói felidézzék városuk történelmét, újra átéljék a szép emlékeket. Január 15-étől egy „ráhangoló” képkiállítás látható a BRTK Könyvtárban Kazsoki István gyűjteményéből, s a 2013-as évben többek között siófoki portrésorozatot, Történeti Konferenciát és Filmklubot szervez a helyi könyvtár és emlékház..
SZUPERINFO.HU