Sokan akarnak járműmérnökök lenni Miskolcon

Akt.:
Nem véletlenül népszerű a szeptemberben induló új képzés, hiszen sokakat vonz az autógyártás
Nem véletlenül népszerű a szeptemberben induló új képzés, hiszen sokakat vonz az autógyártás - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Bár a középiskolások száma egyre csökken, a Miskolci Egyetemre mégis többen jelentkeztek, mint tavaly.

Tavalyhoz képest 8 százalékkal nőtt a Miskolci Egyetemre jelentkező diákok száma, mondta el csütörtökön sajtótájékoztató keretében Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna, az intézmény tanulmányi rektorhelyettese. Megjegyezte: az országos számok is meglepőek, hiszen 5 százalékos emelkedést mutatnak, de a Miskolci Egyetem még ezt is túlszárnyalta.

A legnépszerűbb kar a gépészmérnöki és az informatikai.
Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna

Az összes jelentkező száma 6093, közülük első helyen 2958-an jelölték meg a miskolci felsőoktatási intézményt. Jelezte: rendkívül népszerűek voltak az új és a duális képzések. Szeptembertől indul először járműmérnöki képzésük, melyre 219 diák szeretne bejutni, közülük 50-en jelölték meg első helyen ezt a szakot.

Komoly feladat

A rektorhelyettes rekordról is beszámolt: az Állam- és Jogtudományi Karon 21 százalékkal emelkedett a jelentkezők száma tavalyhoz képest, 817-en szeretnének itt tovább tanulni. Persze kérdés, hogy közülük mennyien érik el a magas pontszámokat. Szintén igen népszerű a Bölcsészettudományi Karon az anglisztika.

Két éve már a visszajelzések is elektronikus úton érkeznek.
Fekete Sándor

– A kar oktatói nemcsak középiskolai tanárokat képeznek, akiknek nagy szerepük lesz a diákok nyelvvizsgára való felkészítésében, hanem a gazdaság fejlődését is segítik azzal, hogy szakmai nyelvet is oktatnak, hiszen szakfordítói szak is van a karon – fűzte hozzá a vezető.

A legnépszerűbb kar azonban a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, amelyen 3000 diák szeretne tovább tanulni szeptembertől.

Sok kérdés

Fekete Sándor, az egyetem tanulmányi szakreferense arról adott tájékoztatást, hogy most, a jelentkezési határidő után is sok kérdést kapnak az egyetemi továbbtanulással kapcsolatban. Például a sorrendváltoztatásról, a duális képzésekről és a felvételi pontokról.

Hol, melyik képzésen mennyi pont várható, és hogyan lehet azt elérni. Sokan kérdezik azt is, miért nem kaptak postai úton levelet a jelentkezésükről. Fekete Sándor hangsúlyozta: két éve már csak elektronikus úton lehet jelentkezni, és a visszajelzések is a jelentkezők e-mail címére érkezik.

Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna bemutatta Gáspár Marcellt, az egyetem beiskolázási referensét, aki elmondta: május 6-án Ökumenikus Pünkösdi Nyílt Napot tart az egyetem az egyházi középiskolák számára, de várják a nem egyházi fenntartású iskolák diákjait is.

A Miskolci Egyetem karainak legnépszerűbb képzései

Állam- és Jogtudományi Kar: jogász

Bartók Béla Zeneművészeti Intézet: előadóművészet klasszikus ének

Bölcsészettudományi Kar: anglisztika

Egészségtudományi Kar: gyógytornász

Gazdaságtudományi Kar: gazdálkodási és menedzsment

Gépészmérnöki és Informatikai Kar: gépészmérnök alapszak

Műszaki Anyagtudományi Kar: anyagmérnök alapszak

Műszaki Földtudományi Kar: műszaki földtudományi alapszak

Hegyi Erika


„Jó lenne havi 300 ezer” – Állásbörzén kerestek és kínáltak a Miskolci Egyetemen

Miskolc – A friss diplomás mérnökök voltak a legkapósabbak az egyetemi állásbörzén.

Aki keres…

Ahány fiatal, annyiféle álláskeresési módszer. Van, aki becsületesen írogatja az önéletrajzokat és a motivációs leveleket, angol nyelvtanfolyamon készül az állásinterjúra, és még arra is ügyel, hogy komoly munkavállalóhoz illő ruhát szerezzen be magának arra az esetre, ha behívják beszélgetésre. Hegyi Erika jegyzete..
SZUPERINFO.HU