Szarvaskő–Eger: végleges a válás

Önállóan is lehet szép az élet. Szarvaskő télen, a várból alátekintve.
Önállóan is lehet szép az élet. Szarvaskő télen, a várból alátekintve.
Nem működtet tovább közös polgármesteri hivatalt Eger és Szarvaskő – így döntött tegnapi, ez évi első ülésén Eger város közgyűlése.

Szarvaskő település korábban, közigazgatási szempontból Egerhez tartozott, majd a helyiek döntése alapján önálló önkormányzattá vált, ám a hivatali feladatokat változatlanul Eger látta el. A kistelepülések önkormányzataira 2013. január 1-jétől új szabályok vonatkoznak, Szarvaskő kezdeményezte a közös önkormányzati hivatal további fenntartását Egerrel. Eger számára ennek több, igen kedvezőtlen hozadéka lenne: megváltozna a Polgármesteri Hivatal neve, s ennek nyomán szerződéseket kellene átdolgozni, és papírmunka tömege zúdulna Egerre úgy, hogy annak semmilyen pozitív hatása nincs a városra.

 Eger eddig igen széleskörű szolgáltatást nyújtott Szarvaskőnek, ilyen volt a jogi segítség, a költségvetés készítése, vagy éppen az adóhatósági eljárás. A Kormányzat célja a január 1-jével életbe lépett változtatásokkal nem az, hogy egy-egy nagyváros szolgálja ki a szomszédos kistelepüléseket, hanem éppen az, hogy a falvak egymás között, együttműködésekkel lássák el a hivatali szolgáltatási feladatokat.

 A Közgyűlés egyértelmű többséggel elzárkózott a közös önkormányzati hivatal létrehozásától..
SZUPERINFO.HU