Szavazzon az Év Fájára! – Akár 400 évig is élhet az egri platán

Akt.:
Ferencz Tamás egri főkertész bemutatja az Év Fája kitüntető címet igazoló oklevelet Sós István alpolgármesternek és Lugosi Dénesnek, az Egri Termál Kft. igazgatójának társaságában az öreg fa ágai alatt. Fotó: Nemes Róbert
Ferencz Tamás egri főkertész bemutatja az Év Fája kitüntető címet igazoló oklevelet Sós István alpolgármesternek és Lugosi Dénesnek, az Egri Termál Kft. igazgatójának társaságában az öreg fa ágai alatt. Fotó: Nemes Róbert
Akár 400 évig is elélhet az egri termálfürdő platánfája, amelyet az év fájává választottak tavaly Magyarországon, így – mint arról korábban itt beszámoltunk – az év európai fája versenyben idén ez képviseli hazánkat.

 Ferenczy Tamás, Eger főkertésze az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a levéltári adatok szerint a platánt – számos társával együtt – mintegy 250 éve, Eszterházy Károly püspök idején ültették. Egyébként ekkor kapta a város mai barokk arculatát, Eszterházy építtette például, kifejezetten egyetem céljára a Líceum épületét, amely ma a nevét viselő főiskolának ad otthont.

©

Habis László, Eger polgármestere felhívással fordult az egyik közösségi portálon az egriekhez, a magyarokhoz és a világ minden természetet szerető emberéhez, melyen maga is szavazásra buzdít:

Jelenleg a MI FÁNKNAK 7678, az első helyezettnek pedig 9254 szavazata van. Behozható február 28-ig! Fontos, hogy akinek több e-mail címe van, többször is voksolhat. Kérjük mindenkitől és köszönjük mindenkinek a támogatást, a szavazatot. Aki azt szeretné, hogy EGY MAGYAR FA, közelebbről az erre idén egyedül esélyes egri keleti platán legyen az Európai Év Fája, voksoljon az alábbi linken:
 www.treeoftheyear.org !!!!

 

A platánoknak hatalmas, állandóan párolgó lombkoronájuk miatt kifejezetten nagy a vízigénye, ezért a korabeli kertészek az Eger patak mentén telepítették a fákat, itt található ma a termálfürdő is. Segíti még az öreg platán fejlődését a fürdő területén kialakult mikroklíma. A közeli termálvizes medencékből ugyanis folyamatosan meleg levegőt kap a növény, emellett védett a városi környezet káros hatásaitól, például a kipufogógáztól, hiszen egy több hektáros parkos terület közepén található.

Mindezek eredményeként előrehaladott kora ellenére ma is rendkívül vitális a helyi védelem alatt álló fa, semmilyen pusztulásra utaló jelet nem mutat. Az elszáradt gallyakat a tűzoltók segítségével távolítják el róla – mondta a szakember.

Hangsúlyozta, hogy mint minden élőlénynek, a platánnak is megvannak a saját kórokozói, kártevői, növényvédelmi problémái. Ebben az esetben a platán csipkéspoloska és a platán lisztharmat jelenti a legnagyobb veszélyt, ami ellen felszívódó növényvédő szerekkel védekeznek. A permetezésre rendszerint éjszaka kerül sor, hogy ne veszélyeztessék a fürdővendégeket.

Problémát jelent még, hogy rendszeresen denevérek költöznek a fa odvaiba. Ez ellen úgy védekeznek, hogy éjszaka, amikor az állatok vadászni indulnak, egyszerűen lezárják az odúkat, így a denevérek kénytelenek más „lakás” után nézni – mondta Ferenczy Tamás, hozzátéve, hogy a verseny miatt semmilyen különleges gondoskodást nem kap a fa, csupán a szokásos évi fakezelési munkákat végzik el rajta.

A február 28-ig tartó internetes szavazáson egyébként hat jelölt verseng az év európai fája 2013 címért. Az egri platánfán kívül Bulgáriából a glusniki eper- és diófák, a csehországi Nové Hrady egy fasori hársfája, a kocsányos tölgy az írországi Tullamore-ból, a lengyelországi Kozy platánfája, valamint Szlovákiából egy komjaticei platán verseng a címért.

A fák nem koruk vagy szépségük miatt kerültek a vetélkedőbe, hanem történetüknek és az őket támogató erős közösségnek köszönhetően. A verseny e különleges fák segítségével szeretné felhívni a figyelmet történelmi és természeti értékeinkre és védelmük fontosságára.

A január 31-én indult és február utolsó napjáig tartó szavazás eredményét március elsején hozza nyilvánosságra az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství. A verseny díjait májusban, Brüsszelben adják át. A 2013-as év fájára a www.treeoftheyear.org címen elérhető oldalon lehet voksolni.

Hajrá öreg platán! Hajrá Eger!
Szavazásra fel!.
SZUPERINFO.HU