Száz forintért minden egri meghódíthatja a várat

Ez a panoráma mostantól minden egri elé tárulhat száz forintért. Fotó: E. B.
Ez a panoráma mostantól minden egri elé tárulhat száz forintért. Fotó: E. B.
Egységesen, 100 Ft-os sétálójeggyel léphetnek be az Egri Vár területére az egri lakosok – döntött Habis László polgármester javaslata alapján Eger Közgyűlése a február 28-i ülésen.

A Dobó István Vármúzeum szakembereinek véleménye alapján a 2013-as évre az egri lakóhellyel rendelkezők számára – életkortól függetlenül – egységes, 100 Ft-os sétajegyet vezetünk be. A tikett megváltásával – ha csekély mértékben is – minden egri lakos hozzájárulhat az Egri Vár fenntartásához, állagmegóvásához, rendezvényeinek szervezéséhez. (A kiállítóhelyekre való belépésre ugyanakkor ez a sétáló jegy nem jogosít fel.) 

A váltott jegy lehetővé teszi a látogatók számának regisztrálását, dokumentálását, s ez új lehetőség is, hiszen korábban nem volt arra vonatkozó adat, hogy a 300 és 400 ezer fő közötti éves látogatói számon belül milyen arányt képviselnek az egriek. Különösen fontos a belépők pontos számlálása akkor is, amikor az 1,7 milliárd forintos rekonstrukciós programot (ÉMOP) követően igazolni kell az évi 80 ezer fős várlátogatói létszám-növekedést. Az év folyamán megvizsgáljuk, hogy az egriek számára adott jelentős kedvezmény milyen mértékben jár együtt például a fizetős kiállítóhelyek forgalmának növekedésével, vagy a programokon megjelenők számának emelkedésével. Erről a Vármúzeum vezetője a testület döntésének megfelelően a 2013. november havi közgyűlési ülésen ad majd tájékoztatást.

A Dobó István Vármúzeummal közösen Eger Önkormányzata a jövőben kezdeményezni fogja egy „többlépcsős tehervállalásra” épülő támogatási modell bevezetését. Ehhez csatlakozva a nagyobb anyagi áldozatvállalásra képes, és az Egri Vár ügyét fontosnak tartó egri polgárok, szervezetek felajánlásokat tehetnek, illetve különböző módokon hozzájárulhatnak a leglátogatottabb vidéki műemlék állagmegóvásához, kisebb-nagyobb felújításához. A rekonstrukció után jelentősen nő az Egri Vár attraktivitása, s remélhetőleg egyúttal az intézmény látogatottsága is.

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU