Századok nefelejcse a legszebb virág

By Ebner Béla
Akt.:
A Gárdonyi Bálban természetesen ott volt Dobó István is az Egri Vitézlő Iskolával egyetemben.
A Gárdonyi Bálban természetesen ott volt Dobó István is az Egri Vitézlő Iskolával egyetemben.
Gárdonyi Géza bizonyosan a halhatatlanok pantheonjába került már művei és az emberi emlékezés jóvoltából, de születésének 150. évfordulóján hazájának szülő- és választott városa egy egész emlékező esztendőt szentel a nagy írónak, mert a legszebb virág a századok nefelejcse. Ennek nyitányára bált szerveztek a Hotel Eger&Park Liget termébe, melyre – tán szimbolikus a szám – éppen másfél százan gyűltek egybe az Egri csillagok írója születésének 150. évfordulóján.

Egy bál általában a mulatságról szól, ez alkalommal azonban nem csak a felhőtlen szórakozás töltötte be a termet, de az emlékezés és természetesen Gárdonyi Géza és alakjainak szelleme is ott lengett az asztalok és a táncparkett fölött. A szervező Dobó István Vármúzeum meg is tett mindent, azért hogy nagy írónk jelenlétével emelje az est fényét. Ott álltak kedves bútordarabjai, tárgyai, melyek a hétköznapokon az emlékházban idézik meg Gárdonyit. A múzeum megbízott igazgatója, Berecz Mátyás arra hívta föl a figyelmet köszöntőjében, hogy az elkövetkezendő Gárdonyi Emlékévben arra törekszenek, hogy az irodalmi emlékezetet megerősítsék a muzeológia legmodernebb eszköztárának felhasználásával. Új gondolkodásmóddal, az élményszerűségre való törekvéssel emlékeznek Gárdonyira. Az élet akkori apró dolgainak felmutatásával, afféle mikrotörténelemre való fókuszálással igyekeznek szerethetővé tenni az elmúlt korokat a közönség számára.

©

Szalainé Király Júlia irodalomtörténész, a Gárdonyi hagyaték gondozója, az est háziasszonya kifejtette, hogy városunkban fontos mindenkor, hogy mennyi és milyen termést adnak szőleink, de legalább ilyen fontos, íróink hogyan működnek ebben a közösségben, hisz az író munkája is egri termés! A tollforgató Gárdonyit 1913-ból idézve – amikor is még életében utcát neveztek el róla –  magyarázta e gondolatot: „Életemben ide nyújtották nekem azokat a rózsákat, amelyeket csak halotti szemfödelemre várhattam volna, ez a nagy és nemes adomány megerősít engem lankadó munkabírásomban, és szent fogadalmakra kötelez. Munkálkodok tovább az Istentől nekem osztott szerszámmal – holtomig – a nemzet művelődéséért és Egerért”

 

„Mert másutt az írót leteszik előbb a föld színe alá és csak azután ajándékozzák meg virággal. Itt az író még fenn jár s már is odaadják neki a legritkább és legszebb virágot: a századok nefelejcsét”.
(Gárdonyi Géza, amikor még életében utcát neveztek el róla)

 

Az eseményen jelen volt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, a Gárdonyi emlékév fővédnöke, az éppen bál előtt megalakult Gárdonyi Emlékbizottság elnöke is, aki arra utalt, hogy a bál előtti percekben kapta meg olvasásra az első vándor-regényt Habis László polgármestertől, aki a következő ajánlással kínálta figyelmébe Ida regényét: Ez a könyv a szeretet és a szeretetéhség regénye. Az államtitkár hozzátette, hogy ezeken felül a tisztesség regénye is, mely figyelmeztet, hogy vállalásainkat következetesen végig kell, hogy vigyük. Hozzátette még ehhez, hogy a Gárdonyi emlékév hívószava a hazaszeretet.


„Nem születik mindenki egriként,
de mindenki lehet egrivé, aki a hazáját úgy szereti, mint akik itt születtek.”

(Részlet Gárdonyi Géza titkos naplójából)

 

Habis László, Eger polgármestere azt emelte ki, hogy Gárdonyi Géza örökre beírta nevét a város nagy könyvébe, s a város hálás neki ezért meg mindazért amit tett Egerért. E hála pedig arra kötelez, hogy emlékét híven őrizzük. Ennek az emlékőrzésnek részeként helyezte el a város első ember a bálteremben fölállított első Vándor-regény polcon az Egri csillagokat, s ezzel útjára indult a Gárdonyi olvasólánc, mely egy hét alatt igazi népi olvasómozgalommá terebélyesedett.

 

©

A felemelő gondolatok után aztán jöhetett a tánc, a palotás, a csárdás, a Gárdonyi szakácskönyve és bevásárlócéduláinak alapján készült étkek sora és persze finomabbnál finomabb, nemes egri borok, a borvidék borászainak adományaként. Az elmaradhatatlan tombola fődíját, egy XVI. századi tollas buzogány másolatát pedig nem más, mint éppen az Eger Vára Barátainak Köre elnök asszonya, Román Gáborné nyerte.

 

©

 

Az öröm óráiba kis keserűség is vegyült. Eljött a bálba Dobóruszka polgármestere, Lakatos László is, aki a felvidéki magyarság segélykérő sóhaját hozta el Egerbe. Mint elmondta, az hogy van egy Dobó Istvánunk, az nagy szerencse, mert ráirányítja a Szlovákiai magyarság figyelmét erre a példát mutató magyar hősre, akihez érdemes igazodni. Ilyen igazodási pontokra szükségük is van, hisz – Lakatos László véleménye szerint – végveszélyben van a magyar anyanyelv, a magyar szó és az egész ott élő magyarság helyzete. Egyre kevesebben íratják magyar iskolába gyermekeiket, egyre több a vegyes házasság, s egyre fogy a magyar szó az ajkakról. Ezért, újabb figyelemfelhívó jelzésként létrehozták a Dobó István Alapítványt, mely feladatául tűzte zászlajára az etnikai kérdések kezelését, a magyarság szlovákiai megmaradásának elősegítését és természetesen a Dobó-kultusz ápolását.

A bál közben folyt tovább, a táncos lábúak a parketten rúgták a port, a beszélgetni vágyók kvaterkáztak, míg Gárdonyi Géza vélhetően bölcsen mosolygott alá a rá emlékező bálozókra, s szerényen, félrebillentette fejét, szippantott egyet hosszú szárú pipájából, s valami ilyesmit dörmögött bajusza alatt: „Mit ünnepeltek? Én csak tettem a dolgom az Istentől nekem osztott szerszámmal…”


Tekintse meg Nemes Róbert www.fotonemes.hu képgalériáját!.
SZUPERINFO.HU