Százmilliós energetikai fejlesztés valósult meg a mezőtúri kórházban

Mezőtúr, 2013. március 29., péntek (MTI) – Több mint százmillió forintból jelentős energiamegtakarítást eredményező korszerűsítés valósult meg a Mezőtúri Városi Kórház és Rendelőintézetben – közölte a beruházás projektmenedzsere az MTI-vel.

Kiss Gábor elmondta: a mintegy 104 millió forintos fejlesztésre még a korábbi fenntartó, a helyi önkormányzat nyert el 67 millió forintot meghaladó uniós pályázati forrást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből.

Mivel a kórház időközben állami fenntartásba került, a fejlesztés bő 36 millió forintos önereje már nem a város költségvetését terhelte, azt állami pénzből finanszírozták.

A 2012 őszén kezdődött kivitelezés során az 1974-ben épült gyógyító intézményben átfogó energetikai korszerűsítést végeztek el – közölte a projektmenedzser. Kifejtette: a homlokzati ajtókat és ablakokat korszerű, műanyag nyílászárókra cserélték, a kórház falazatát hőszigetelték, és a tetőfödém tönkrement víz- és hőszigetelését is kicserélték.

A rekonstrukció az épületegyüttes világítását és fűtési rendszerét ugyancsak érintette. Az elavult fényforrások helyére energiatakarékos LED fénycsövek és armatúrák kerültek, utóbbinál pedig új acélcsővezetéket építettek ki, a gazdaságosabb üzemeltethetőség érdekében nyomásszabályzó szelepekkel.

Kiss Gábor azt mondta: a közelmúltban lezárult projekt elsődleges tapasztalatai kedvezőek, hiszen információi szerint a munkálatok befejezése óta körülbelül 2 millió forint fűtés-, illetve villamosenergia-megtakarítás mutatható ki a megújult intézményben..
SZUPERINFO.HU