2018.04.11 15:04; Frissítve: 2018.04.11 15:04


Ellátatlanul halt meg az édesanya Miskolcon, emberöléssel vádolták meg a fiait

Egy korábbi tárgyaláson Egy korábbi tárgyaláson - © Fotó: SZB
Debrecen, Miskolc – Az egyik fiút elítélték, a másikat felmentették első fokon.
hiba beküldése

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak édesanyja közös háztartásban lakott fiaival. Az asszony egészségi állapota az évek során egyre jobban leromlott, többször is kórházi kezelésre szorult.

2014 márciusában a nőt a kórházi kezelés után otthonába bocsátották, az orvos szerint sem volt életveszélyes állapotban. A másodrendű vádlott ebben az időszakban más ügyben őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. Ekkortól a sértett ellátása, gondozása nem állt módjában. A kórházban előírták, hogy a sértett háziorvosát keressék fel, az idős asszony ápolási vagy szociális intézményben történő elhelyezéséről gondoskodjanak. Utóbbit az elsőrendű vádlott nem teljesítette, de továbbra is együtt élt édesanyjával, és észlelte azt, hogy egyre rosszabb egészségi állapotban van, segítségre van szüksége.

A fiú több alkalommal felajánlotta anyjának a kórházi ápolást, mert úgy ítélte meg, hogy ott jobb ellátásban részesülne, de a nő ezt elutasította. A halálát megelőzően gyakorlatilag mozgásképtelen volt, önállóan nem volt képes étkezni és folyadékot magához venni. Lesoványodott, már nem kommunikált. Ekkor a fiának kötelessége lett volna orvost hívni. Ezt azonban elmulasztotta.

Halálának időpontjában súlyosan leromlott, elhanyagolt fizikai állapotban volt, amelynek kialakulásában a nem megfelelő gondozásnak, ápolásnak, táplálásnak szerepe volt, de nem zárható ki az elhunyt elutasító magatartása, esetlegesen a táplálék vissza­utasítása sem.

A halálának bekövetkezése megfelelő gondozással, rendszeres, tartós táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel valószínűleg elkerülhető lett volna. Amennyiben időben célszerű, szakszerű orvosi kezelésben, ápolásban részesült volna, az élete nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

Fellebbeztek a döntés ellen

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék tavaly októberben Cs. Ferenc elsőrendű vádlottat emberölés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, Cs. Gábor másodrendű vádlottat azonban az ellene emberölés bűntette miatt emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette. Az ítélet ellen az ügyész nyújtott be fellebbezést.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa hétfőn kezdte el tárgyalni az ügyet.

ÉM-SZB


Mindkét vádlottat a börtönből vezették elő az ítélethirdetésre
Miskolc - Ellátatlanság miatt halt meg az édesanya. Emberölés miatt döntött a bíróság: öt év börtönt kapott első fokon, mert nem megfelelően gondoskodott édesanyjáról. A Miskolci Törvényszék dr. Horváth Dóra vezette büntetőtanácsa „védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűnte...



További hírek a Szeged kategóriából
Torlódás a röszkei autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán
Szeged -  A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt szombat reggeltől jelentős [...] tovább »
Állásajánlat
A szegedi SZEFO Zrt. állásajánlatai. tovább »
Terrakotta Csempecentrum
Nálunk mindent megtalál! tovább »
Bomstal garázskapuk
Színes Bomstal mobilgarázs akció! tovább »
Halálos baleset történt Sándorfalva külterületén
Szeged - Halálra gázoltak egy férfit Sándorfalva külterületén péntek éjszaka - tájékoztatta a Csongrád [...] tovább »
Illegális bevándorlás – Őrizetbe vették az M5-ösön balesetet okozó szerb embercsempészt
Szeged - Őrizetbe vették azt a szerb férfit, aki autójában hat migránst szállítva karambolozott péntekre [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
A szakmai igazgató látogatása
Nyíregyháza - Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda-szövetség elsőszámú szakmai vezetője meglátogat(ott) több [...] tovább »
Női kézilabda junior-vb – Az első kalapból várja a sorsolást a magyar válogatott
Budapest - A magyar női junior kézilabda-válogatott az első kalapból várja a júliusi, debreceni világbajnokság [...] tovább »
Tollaslabda Eb – Krausz a 32 között, Kőrösi búcsúzott
Budapest/Huelva - Krausz Gergely bejutott a legjobb 32 közé, Kőrösi Ágnes viszont búcsúzott a tollaslabda [...] tovább »
Ambros Martín a Rosztov-Don edzője lesz
Budapest/Rosztov-Don - Ambros Martín az orosz Rosztov-Don női kézilabdacsapatának vezetőedzője lesz a következő [...] tovább »
Díjazták a diákok és tanárok munkáját
Debrecen - Összesen 35 diákot díjazott a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) a kiemelkedő sportsikereikért [...] tovább »
Marci máris kiesett a BudaParton
Nyíregyháza - Nehezen indul a salakos szezon, befejeződött számára a hazai verseny. tovább »
Még több kategóriábol »

Belépés



Elfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása