Szemgyulladás, mit csináljunk vele otthon?

Szemgyulladás, mit csináljunk vele otthon?
A szemgyulladás nagyon sok kellemetlenséggel járhat, és akár hosszú időn keresztül is eltarthat, míg sikerül kigyógyulni belőle.

Ugyan a gyógyszertárakban többféle hatóanyag közül is választhatunk, de a természetesség jelentette lehetőségekről sem érdemes lemondani a kezelés során. A Hillvital.hu szakemberei azt javasolják, hogy szemgyulladás esetén érdemes olyan nagy hatékonysággal alkalmazható gyógynövényeket bevetni, mint például a körömvirág vagy a szemvidítófű.

Szemgyulladás: óvja szemeit!

A betegség hátterében sokszor egészen egyszerűen az áll, hogy valamilyen külső hatás éri a szemeket. Fontos, hogy az erőteljes napsugárzás ellen a megfelelő védelmet biztosító napszemüveget használjuk, de a huzattól is célszerű óvni magunkat. Nem ritka, hogy a mindennapokban használt szappanok, samponok, tusfürdők váltanak ki allergiás reakciót és így szemgyulladást.

Fókuszban a fertőzések

Sokszor az is elég egy gyulladás kialakulásához, hogy koszos kézzel vakarjuk meg a szem környékét. Különösen fontos, hogy nyilvános helyeken, tömegközlekedési eszközökön, vagy üzletekben ne vakargassuk a szemet, ne nyúljunk annak közelébe, hiszen kezeink rendszerint nem elég tiszták ezeken a helyszíneken. Amint hazaérkezünk, mossunk azonnal alaposan kezet, ezzel már sokat tehetünk a fertőzések elkerülése érdekében. A fertőző kötőhártya-gyulladás rendkívül sok problémát okoz a betegnek és a megfelelő kezelésen túl a hétköznapi szokásokra is célszerű figyelni. Ha hajlamosak vagyunk a kéz bőrének kiszáradására, akkor ez ellen is ajánlott tenni, méghozzá rendszeres hidratálással. Miért fontos ez? A bőr repedéseiben megülhetnek a baktériumok, amelyekkel akár újabb felülfertőzést is okozhatunk saját magunknak.

Munka a számítógép előtt? Ez is lehet kiváltó ok!

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy a számítógép előtt végzett munka hatással van a szemekre. Egy fárasztó munkanap után úgy érezhetjük, szemeink ki vannak száradva és nagyon elfáradtak. Mindennek hátterében nem csak a túlerőltetés állhat, hanem bizony a szemek kiszáradása is, ami szemgyulladás megjelenéséhez vezethet. S hogy mit tehetünk megelőzésként? Elsősorban figyeljünk arra, hogy rendszeresen pislogjunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek hajlamosak kevesebbet pislogni a monitorra meredve, ami pedig a szem nedvesítésére szolgálna. Ha ez ritkábban fordul elő, akkor a szemszárazság jeleivel találhatjuk szembe magunkat, melyek között a szinte folyamatos könnyezés is megjelenik. Mivel állandóan a szem környékére nyúlunk ilyenkor, így innen már csak egy lépés a szemgyulladás. Amennyiben pedig tehetjük, töltsünk minél kevesebb időt a monitor előtt, hiszen így a szem mégiscsak pihenhet.

Gyógynövényekkel a szemgyulladás ellen

A patikák polcain többféle szemcsepp is sorakozik, hogy a receptre kapható készítményekről már ne is szóljunk. Meggondolandó azonban, hogy a természet patikáját hívjuk segítségül, ez ugyanis semmilyen mellékhatással nem jár, sőt, sokszor olcsóbban kihozható, mint az extra gyógyszertári készítmények. A szemgyulladás kiválóan kezelhető szemvidítófűből, körömvirágból vagy kasvirágból készült gyógynövényes borogatással. Ezeket akár kombináltan is alkalmazhatjuk és a naponta többször a szemekre helyezett, gyógyteával átitatott vattapamacs meghozza majd a hatását. Amennyiben vírusos fertőzéssel van dolgunk, akkor fertőtlenítő hatású szemcseppet is érdemes bevetni. A szemgyulladás súlyosbodása esetén pedig érdemes lehet szakorvost felkeresni a mihamarabbi gyógyulás érdekében.

– PR cikk –.
SZUPERINFO.HU