Szent István Városrehabilitációs Program Hódmezővásárhelyen

Szent István Városrehabilitációs Program Hódmezővásárhelyen
A 4,2 milliárd forintos összköltségvetésű Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program lezárultát, a belváros újjászületését követően Hódmezővásárhely újabb településrésze újul meg: a Szent István Városrehabilitációs Program során a leszakadó félben lévő Szabadság téren és környékén mintegy 900 millió forintos beruházás keretében utak, járdák, zöldfelületek, játszóterek, épülnek újjá, de korszerűsítik a társasházakat, az iskolát, a templomot, a piacot és a stadiont is.

A Szent István téren tartott sajtótájékoztatón Almási István polgármester elmondta: a munkálatok elkezdődtek, ezért van erre különösen szükség mert a városnak ezen része eléggé eltávolodott szociálisan és kulturálisan egyaránt. Hat Szabadság téri társasház homlokzatát újítják és cserélik nyílászáróit. Megújítják a zöld területeket is, valamint játszótér is lesz kialakítva. Ezen kívül a járdákat és az egyéb belső közlekedési részeket is szeretnék felújítani. A polgármester kiemelte: kamerás megfigyelő rendszert is kiépítenek, amihez kapcsolódva a közelmúltban a rendőrség már biztonságtechnikai előadásokat is tartott. Megújul a Szent István Általános Iskola épülete is és a Szent István Plébánia, a Piac csarnoka, a Stadion öltözője is. Hangsúlyozta: szellemi megújulást is szeretnének a város ezen részén. Ennek érdekében az általános iskolában egy közösségi klub működik, minden nap 16-18 óráig vannak különböző foglalkozások. Ezen kívül pályázatot hirdettek kisebb civil szervezetek részére, akiktől új ötleteket, új foglalkozásokat várnak.

Kéri Enikő projektmenedzser arról beszélt: főként olyan civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, köztestületek jelentkezését várják, amelyek Hódmezővásárhely területére vannak bejegyezve, illetve olyan programok jelentkezését várják, amely a Szabadság téri és annak környékén élő embereknek szól. 800 ezer és  3 millió forint közötti összegre lehet pályázni. A pályázatokat 2013. június 3-ától lehet benyújtani Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatához. A szükséges dokumentumokat a www.hodmezovasarhely.hu honlapról tölthetik le az érdeklődők.

Mucsi László, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és városüzemeltetési irodájának vezetője arról tájékoztatott, hogy a felújításra váró házak homlokzati és nyílászáró felújításán túl az Önkormányzat saját forrásából a belső villamoshálózat egy részét, a gázkészülékek felmérését és esetleges cseréjét is végre fogja hajtani. Ha szükséges új elektromos bojlerokat is beszerelnek a lakásokba. Ezen kívül az Szent István Általános Iskola felújítása is meg fog valósulni. Mucsi László kiemelte: a kulturális helyiség az iskolától függetlenül, külön bejáraton lesz megközelíthető. Igen látványos beruházás lesz még a járdáknak, utaknak és zöld területeknek a felújítása. A beruházás része lesz a Stadion öltözőszárnyának és a piac csarnokának felújítása is. Minderre az Önkormányzat 894 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, ezen túl a támogatást 210 millió forinttal kell még pótolni. A munkálatok az idei év végéra, jövő év elejére fognak elkészülni.

Tóth Tünde.
SZUPERINFO.HU