SZJA-bevallás: még egy hét

Május 21-e éjfélig nyújthatják be a személyi jövedelem adó (szja) bevallásukat azok a magánszemélyek, az Apeh az esetben is visszatartja a visszaigényelt pénzt, ha az adózónak köztartozása van.

Még 7 napig, pontosan május 21-e éjfélig nyújthatják be a személyi jövedelem adó (szja) bevallásukat azok a magánszemélyek, akik nem vállalkozók és nem fizetnek áfát. Akik késnek a beadással akár 100 ezer forintog terjedő mulasztási bírsággal is sújtják – tájékoztatott az adóhatóság.

Az szja-bevallás benyújtható a hagyományos módon egységcsomagban borítékban, vagy az internetről letöltött üres nyomtatványt kitöltve, szintén postán, vagy az ügyfélszolgálaton. Ezen kívül az interneten megtalálható nyomtatványkitöltő programmal, amely ellenőrzi a kitöltés helyességét is. Ez utóbbinál szintén kinyomtatható a programmal készített bevallás és ugyanúgy mint az előzőeknél, ajánlott küldeményként feladható postán, de ügyfélkapus regisztráltaknál elküldhető elektronikus úton.

Azoknak sem kötelező az elektronikus úton benyújtani az szja-bevallásukat, akik rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, ők is választhatják a másik három módszer valamelyiikét.

A hibásan benyújtott bevallások javítására a határidő lejárta után van lehetőség. Ha május 21-e után önelleőrzéssel az adózó kijavítja a hibát mentesül a bírság kifizetése alól.

A leggyakoribb hiba például, hogy az adózó elfelejti aláírni a bevallást, hogy nem jelzi milyen címre vagy számlaszámra kéri a visszaigényelt adót, illetve rossz rubrikába írja a munkáltatója által befizetett adóelőleget.
Az APEH-nek 30 napja van, hogy elutalja a visszakért pénzt, ha megcsúszik késedelmi kamatot fizet. Amenniyben hibás a bevallás, csak a javítás utántól számít a 30 nap..
SZUPERINFO.HU