Szkíta fejedelmek kincsei

Szkíta fejedelmek kincsei
Az eredetkutatás különleges értékeit felvonultató, különlegességében és értékében is szinte páratlan, újonnan nyílt időszakos kiállítással találkozhatnak a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum látogatói. A leghíresebb szkíta kurgánok kincsei elevenednek meg a tárlaton.

A gyűjtemény teljességben 2011-ben került először a nagyközönség elé, a Helikon Kastélymúzeum a harmadik magyar helyszíne a bemutatónak. A látnivalók a szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukciói. Házigazdaként Pálinkás Róbert múzeumigazgató elmondta, hogy a felbecsülhetetlen régészeti értéken túl a kiállítási anyag mintegy 250 millió forint értéket képvisel, a másolatok az eredetivel azonos módon aranyból készültek. A kiállítás nem csak az ásatások kézzelfogható eredményeinek, azaz a tárgyaknak bemutatását jelenti, idézi a teljes feltárási folyamatot is. Megismerteti a közönséggel azt a tudományos munkát, mely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből és vászonból lévő temetkezési emlékek is megelevenednek.  Az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét teljessé téve, egységes egészként mutatják be a látnivalók a sztyeppe urainak kultúráját, képzettségét, gazdagságát.   
Mindez, méret- és anyagazonos reprodukciók, művészi rekonstrukciók segítségével hozza testközelbe azt a magas kultúrát, amely uralta a teljes eurázsiai térséget, és alapjaiban határozza meg a nyugati civilizációt számos területen mind a mai napig. Olyan találmányok és újítások fűződnek a nevükhöz, mint a lovas harcászat elemei, az íj, a szőnyeg, a tartósított élelmiszerek, a sebészet, vagy épp a ma embere számára oly természetes viselet, mint a nadrág, az ing, a zakó. A kiállítás szimbóluma, az 1967-ben feltárt, és azóta csak „aranyemberként” ismert, a kazah államiság jelképeként is megjelenő Issyk-i aranyvértezet is teljes életnagyságban kerül bemutatásra. Életre kelnek az 1996-ban feltárt Berel-i lovas temetkezés tárgyai, és három díszpompában eltemetett ló teljes arany szerszámzata.
A feltárás eredményét az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.
A tárlat május 24-ig tekinthető meg.Horányi Árpád.
SZUPERINFO.HU