Szobrot állítani Cseh Tamásnak, félnetek nem kell

Egy régi kép Cseh Tamásról, Kern András társaságában, 1979-ből. Ekkor mutatták be az egri várban Vámos Miklós Háromszoros vivát című darabját, melynek főszereplője Kern, zeneszerzője és dalnok szereplője Tamás volt.
Egy régi kép Cseh Tamásról, Kern András társaságában, 1979-ből. Ekkor mutatták be az egri várban Vámos Miklós Háromszoros vivát című darabját, melynek főszereplője Kern, zeneszerzője és dalnok szereplője Tamás volt.
Cseh Tamás emlékét megőrizve és folyamatosan előtérben tartva, emlékezni Tamásra, felidézni, hallgatni, énekelni a dalokat, vinni a Tamás által kibontott zászlót tovább, átadni a Dalokat, mint „örökséget” a fiataloknak, a gyermekeinknek, mindenkinek, akinek lehet – ezzel a céllal alakult meg 2009. szeptember 26-án Gyöngyössolymoson, a Pincés malomban a Cseh Tamás Kör Liktor Ferenc ötlete nyomán és szervezésében.

Nem nosztalgiázás, nem a múltba visszasírás a céljuk, de a múltidézés nem zárható ki egy ilyen társulás kapcsán. Rendszeresen közös eseményeket, megemlékezéseket, kiállításokat, programokat szerveznek Gyöngyössolymoson és országszerte olyan helyeken, melyek Cseh Tamáshoz kötődnek. 2011. január 22-én avattak föl egy domborművet – Égerházi László, erdőbényei szobrászművész alkotását – a gyöngyössolymosi malomban.

A kör terve, hogy újabb szobrot állítsanak Tamásnak, mely egy egész alakos fából készült alkotás lesz, és Bakonybélben szeretnének elhelyezni egy olyan magánterületen – az Alíz panzió előtti parkrészen – amely sokak által látogatott hely, és Tamáshoz is közel állt. Ezt a szobrot is szobrot Égerházi László, erdőbényei szobrászművész készítené el. 

A szobor megvalósításához már a korábban megkezdték az adományok gyűjtését, de elkészítéséhez, elszállításához és felállításhoz további támogatásra van szükségük.

Ezért a Cseh Tamás Kör tagjai kérnek mindenkit –  aki egy kicsit is szerette Tamást, a Tamás és Bereményi Géza, és Csengery Dénes dalait, illetve közös életművét, hogy támogassák kedvük és lehetőségük szerint a mű felállítását!

Mint Liktor Ferenctől, a kör alapítójától és motorjától megtudtuk, a korábbi gyakorlat szerint mindenki, aki hozzájárul a szoborhoz anyagi támogatással, munkával, szállítással és bármilyen egyéb módon, betekintést nyerhet a pontos elszámolásba, illetve a szobornál elhelyezendő táblára felkerül a neve, ha másképp nem rendelkezik!

– Az adományokat átutalással, illetve az OTP-nél való befizetéssel lehet megtenni, amely ingyenes! Minden kis összeg számít, ezért kérem, ne álljon el senki a támogatástól – teszi hozzá mindehhez Liktor Ferenc, akinél további részletekről is lehet érdeklődni a csehtamaskor@gmail.com, e-mail címen, vagy a 20/ 912-50-25-ös telefonon..
SZUPERINFO.HU