Szőlész-borász szakmai nap a Georgikon karon

Szőlész-borász szakmai nap a Georgikon karon
A borkezelés, a metszés, a támberendezések karbantartása és a növényvédelem szerepelt a minap Keszthelyen rendezett szőlész-borász szakmai nap programján.


A Georgikon Hotelben megtartott hagyományos tavaszi találkozó tradicionális része a Georgikon egyetemi kar és a szőlős-boros gazdák szakmai kapcsolatának. A tavalyi évjáratú borok kezeléséről szóló konzultáción elhangzott: nagy odafigyelést igényel az aktuális derítés, különös tekintettel a derítő anyag mennyiségének optimális meghatározására. Úgyszintén fontos a megfelelő élesztőtípusok kiválasztása, ahol erre megakadt erjedés miatt lehet ilyenkor szükség. Több hasznos tanács hangzott el arra vonatkozóan is, hogy az időjárás melegre fordulásával, a pincék hőmérsékletének emelkedésére figyelve miként lehet gondoskodni a savak megőrzéséről. Ez azért is hangsúlyos, mivel a tavalyi évjáratra jellemzően alacsony savtartalommal szüreteltek.
Érdemes lesz keresni az újdonságokat a növényvédőszer boltokban: olyan új anyagok kerültek forgalomba, amelyek a tőkék lombjában képesek gázosodni, s így jobb fürtvédelmet biztosítanak. A rovarölő szerek közt tartósabb hatásúakkal lehet találkozni, amelyek egyben környezetkímélők is,  csak a növényben válnak mérgezővé, a szívókártevőkkel szemben.
A támberendezési kellékek közt hallhattak az érdeklődők olyan speciális ötvözetű huzalokról, amik nem rozsdásodnak, a permetlevek ilyen folyamatot elindító hatásainak is tartósan ellenállnak. Dr. Kocsis László tanszékvezető egyetemi tanár felhívta a figyelmet a szőlő klímaérzékenységére. Elmondta, az időjárás hirtelen változásainak egyre jobban kitettek az ültetvények. Ezzel összefüggésben részletesen szólt a talajerő fenntartás jelentőségéről, a jó tőkekondíció biztosításának módjairól, a termés- és a vesszőtömeg arányra való odafigyelésről.H. Á..
SZUPERINFO.HU