Szolgálatba álltak az újonc tűzoltók

Szolgálatra jelentkezem! Fotó: Katasztrófavédelem
Szolgálatra jelentkezem! Fotó: Katasztrófavédelem
Elsőként a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fogadta a fiatal tűzoltókat, akik az új típusú tűzoltóképzés első fecskéi.

Kedden Budapesten, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tartották az újoncok kibocsátó ünnepségét, ezt követően a végzett hallgatók szolgálatba állnak a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó-parancsnokságain.

A most kibocsátott hallgatók képzésük első szakaszát a miskolci rendészeti szakközépiskolában kezdték meg, majd a sikeres modulzáró vizsgát követően valamennyien a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban teljesítették a kurzus további elemeit. A tizenhét végzett tűzoltó a megye hivatásos tűzoltó-parancsnokságain és katasztrófavédelmi őrsén áll szolgálatba.

Elsőként a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fogadta a fiatal tűzoltókat. A jelentésadást követően Plachi Péter mk. tű. alezredes, igazgató-helyettes köszöntötte a felszerelőket. Elsőként megfogalmazta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának elvárásait. Kiemelte, hogy milyen kondíciókkal kell rendelkezni egy hivatásos állományban lévőnek, fontos az, hogy jó kiállása legyen, szaktudása és elhivatott legyen – fogalmazott az alezredes. Az igazgató-helyettes a hivatásos szolgálati viszony ellátása során jelentkező kihívásokról, valamint a tűzoltók legfőbb feladatáról, az állampolgárok élet-és vagyonbiztonságáról, a nemzetgazdaság működésének megóvásáról, valamint a kritikus infrastruktúrák védelméről beszélt. Zárszóként jó erőt és egészséget kívánt az életerős és ifjú tűzoltóknak. Ezt követően az alezredes egyenként bemutatta a megyei igazgatóság vezetői állományát. A rendezvény után a beosztott tűzoltók megtekintették a Műveletirányítási Központot, ahova a segélyhívások érkeznek.

A továbbiakban az újonc tűzoltókat az Egri és a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltségek fogadták, ahol immáron testközelből találkozhattak és ismerkedhettek a helyi sajátosságaiknak megfelelő elhelyezési körülményekkel, eszközökkel, felszerelésekkel. Még mielőtt szolgálatba álltak volna a fiatal tűzoltók, egy munkavédelmi és egy tűzvédelmi oktatáson kellett részt venniük.

A végzett hallgatók közül tizenhét fő állt szolgálatba, közülük az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon kilenc fő, a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon hat fő, a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrsön pedig két fő kezdi meg hivatásos tűzoltói pályafutását. Az újonc tűzoltókkal így hét százalékkal nőtt a beavatkozói állomány létszáma megyénkben..
SZUPERINFO.HU