Találkozás Zoránnal – több mint negyven év után

Találkozás Zoránnal – több mint negyven év után
Egy különleges meghívásnak tesz eleget Zorán hódmezővásárhelyi koncertje előtt. Csütörtök este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban telt házas előadáson fellépő Kossuth és Liszt-díjas gitáros-énekest (a koncertre a jegyek már egy héttel ezelőtt elfogytak) dr. Sévity Lázárné, a helyi szerb ortodox hitközség gondnoka hívta meg egy látogatásra a felújított templomba. Mint kiderült, a városban Dusi néniként ismert nyugdíjas könyvtáros több mint negyven évvel ezelőtt az énekes édesapjánál, Sztevanovity Milutin újságírónál töltötte nemzetiségi népművelői gyakorlatát.

A közel fél évszázados “nagy találkozásnak” a sajtó képviselői is tanúi lehetnek április 4-én, csütörtökön délután 4 órakor a hódmezővásárhelyi Ortodox templomban.

Zorán és zenekara idén tavasszal is országos turnéra indult, melynek keretében április 4-én, csütörtökön este 7 órától Hódmezővásárhelyen lép fel a BFMK-ban. Az énekes budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nagyon régóta dolgozik együtt mostani csapatának tagjaival, az együttes magját a már az 1993-as unplugged-koncertjén is szereplő Sipeki Zoltán gitáros és Horváth Kornél ütőhangszeres adja. A tavaszi turnén színpadon lesz még Lattmann Béla basszusgitáros, Gyenge Lajos dobos, a billentyűs hangszereken ezúttal Gátos Iván, szaxofonon és további fúvós hangszereken pedig Csányi István játszik, valamint Péter Barbara, Óvári Éva és Kabelács Rita vokálozik.

 

A Belgrádban született, de 1948 óta Budapesten élő 70 éves énekes-gitáros a hatvanas évek óta jelen van a magyarországi zenészpályán. A Metro és a Taurus együttes korábbi tagja 1977 óta már több mint húsz szólólemezt adott ki. Zenei munkásságát évről-évre egyre nagyobb népszerűség és a kritikusok túláradó elégedettsége jellemzi. Zorán fél évszázados pályafutása alatt értékeket teremtő és közvetítő, örökérvényű és végig hiteles előadó volt és maradt.

 

A hódmezővásárhelyi ortodox keresztények templomát 1792-ben az Isten Anyja tiszteletére szentelték fel a Szentesi utcában (ma Dr. Rapcsák András út). Hódmezővásárhely belvárosának évtizedekig mellőzött és igencsak leromlott állapotú műemlékét egyfajta misztikus homályosság lengte körül. Csak kevesen csodálhatták meg a még elhanyagolt állapotában is elbűvölő templombelsőt, amely az épület külső megjelenési formájával együtt a keleti és a nyugati keresztény kultúra és építészeti hagyomány sajátos ötvöződéseként jött létre. A templom ma már megújulva, a 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed egyik ékköveként nyitva áll a látogatók és a város prominens vendégei előtt.

(Elek András)

 

 .
SZUPERINFO.HU