Tamási Kalendárium 2013 – már a boltokban!

Akt.:
Tamási Kalendárium 2013 – már a boltokban!
A hagyományokhoz híven 2012 decemberében is a már megszokott helyen, a Könnyü László Városi Könyvtárban tartották a Tamási Kalendárium 2013 könyvbemutatóját.

Ez egy kicsit mindig rendhagyó, hiszen erre nem az olvasókat hívják meg, hanem a közreműködőket, akiknek a száma minden évben jóval meghaladja a százat, ez most sem történt másképp.

– Büszkék vagyunk arra, hogy – tudomásunk szerint – a megyében egyetlen egy településen sem adnak ki éves rendszerességgel kalendáriumot, csak Tamásiban – mondta Örményi János, a kalendárium egyik szerkesztője. – Tudjuk, hogy ez nem tudományos jellegű könyv, mégis egyre többször jelölik meg, mint forrást a kalendárium korábbi számait. Ha valaki majd külön kiadványban dolgozza fel például Tamási méhészeinek történetét, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül dr. Deák Gábor idei, ebben a témában írt írását sem. A környező települések is jól illeszkednek a kalendáriumba az öt-öt oldalas anyagaikkal. Ez a kör egyrészt bővülhet újabbakkal (Koppányszántó, Értény, Belecska, Tolnanémedi), másrészt az ottani egyesületek, civil szervezetek, vállalkozások is bekerülhetnek a későbbi számokba. Természetesen lesz 10. Tamási Kalendárium, amelynek a témagyűjtését már elkezdtük, s várjuk az olvasók témajavaslatait, ötleteit is!

Az est folyamán meglepetésként bemutattak egy kis füzetet is, amelyből a tamási zsidóság története ismerhető meg egy máig élő szemtanú visszaemlékezéséből.

– Az interneten a tamási polgári iskola után kutatva találtam meg az írást november utolsó napjaiban – folytatta Örményi János. – Elküldtem az anyagot Klein Piroskának, akivel gyorsan eldöntöttük, hogy közösen kiadjuk, azonban a füzetek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, hanem jótékonysági célokra ajánljuk fel. Már a kalendárium estéjén egy nagyobb összeg gyűlt össze a jelenlévők felajánlásaiból, amit még aznap este átvittünk a Tamási Rászoruló Gyermekért Alapítványnak, akik éppen akkor tartották a jótékonysági estjüket. Többen jelezték, hogy ők is szeretnék megszerezni, ezért néhány példányban újra kinyomtatjuk, s változatlanul jótékonysági célra fogjuk fordítani. Sógorka Péterrel közösen a jövőben szeretnék egyéb munkákat is készíteni. A Horgos Istvánnal elindított füzetsorozat folytatása mellett tervezünk egy egészségügyit Csurgó Sándorral is, az első téma valószínűleg a magas vérnyomás lesz. Nem kizárt, hogy Simon Gáborékkal egy sütis füzetsorozat is elindul. Kedvezően fogadták a város jelenét bemutató fotóalbumot is, ebből a képanyagból készültek falinaptárak, képeslapok is. Többen arra biztatnak bennünket, hogy legyen egy retró, régi képeket, dokumentumokat tartalmazó könyv is. Tavaly több LEADER-es kiadványpályázatot bíráltak el kedvezően, amelyben valamilyen szinten érintettek lehetünk: lovaskönyv, kistérségi kiadvány, sváb ételes füzet. A digitális technika lehetővé teszi már a kis példányos füzetek, könyvek kiadását, ezért fontolgatom a korábbi külterületi iskolákról és a tamási színjátszásról írt anyagaim kiadását, de évek óta gyűlnek már a fotók, dokumentumok, visszaemlékezések a hajdani polgári iskoláról és téli mezőgazdasági iskoláról is. Úgy tűnik, a jövőben sem unatkozunk majd!

A Tamási Kalendárium 2013-at megvásárolhatják a Formula Papírboltban, a Könnyü László Városi Könyvtárban, a 3. számú Bokréta Coop Maxi ABC-ben, és az Amon Ré Könyvesboltban!

 

 .
SZUPERINFO.HU