Tanácsok őstermelőknek

Tanácsok őstermelőknek
2013 évtől változtak az őstermelői igazolvány érvényesítésének és kiváltásának szabályai, valamint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylésében is történtek változások.


„Jogszabályi rendelkezés szerint a 2009. január 1 előtt kiállított igazolványokat új igazolványra cseréljük.” – tájékoztatta lapunkat Domokos Gábor falugazdász. „Az őstermelői igazolványok kilencvenhét százalékát cserélnünk kell, ezzel nagyon sok az adminisztrációs feladatunk, így az ügyfeleink türelmét kérjük. Törvényileg nyolc nap áll rendelkezésünkre, hogy az új igazolványt kiállítsuk. Az őstermelői igazolvány kiváltása továbbra is eljárási díjas, ezt csekken kell befizetni.”

Csongrád térségében kétezer fő aktív őstermelőt érint ez a változás. Aki március 19-ig érvényesíti igazolványát, annak egész évre, tehát visszamenőleg január 1-től érvényes lesz az. Ha az említett határidőn túl történik az érvényesítés, úgy a kiváltástól számított naptól él az igazolvány.

„További változás a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése, amely egyszerűsödött bizonyos mértékben.” – magyarázza a falugazdász. „Eddig annak a termelőnek, aki ezt a támogatási formát igénybe akarta venni, igazolást kellett kérni a falugazdásztól, hogy leigazoltassa a tárgy évi művelések nagyságát, illetve annak tényét. Mostantól nem kell kérni ilyen igazolást, az őstermelőnek közvetlenül a vámhatóság felé kell nyilatkoznia, hogy mekkora területen milyen műveleteket végzett el, és ezt majd a vámhatóság hivatalból ellenőrizni fogja.”.
SZUPERINFO.HU