Tavasszal tilos lesz?

Tavasszal tilos lesz?
Aláírásgyűjtés kezdődött a tavaszi halászati tilalom bevezetéséért. Általános halászati tilalom legyen március 1-je és június 1-je között, ennek érdekében kezdett aláírásgyűjtésbe egy tiszai egyesület.

Ha sikerül ötvenezer szignót összegyűjteniük, akkor az Országgyűlésnek napirendjére kell tűzni a kérdést. A Tiszai Vitorlás Egyesület szerint az ívási időszakban kitiltott halászokkal a nagy lehetőségek előtt álló horgászturizmus is fejlődésnek indulhat.
Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt mondta: néhány kérdést érdemes végiggondolni, mielőtt bárki a kizárólag a halászokra vonatkozó általános tilalom bevezetését fontolgatná. – Ugyanez vonatkozna a kisszerszámos halászokra is? Mi lenne a helyzet azokon a természetes vizeken, ahol – mint a Balatonon – közfeladatként kell ritkítani bizonyos tájidegen fajok állományát és erre a legalkalmasabb éppen a tavaszi időszak? Az ívó halak védelme ésszerű önkorlátozással is megoldható; mi az ívó süllőállomány védelmében ugyanis nemcsak a horgászatot, hanem a halászati tevékenységet is korlátoztuk. S szigorúan ellenőrizzük nemcsak a horgászokat, hanem a saját halászainkat is.
Újra vízen a balatoni halászok: az idei első zsákmány a Szigligeti-öbölből származik. Eközben egyharmadát dolgozták fel eddig a horgászok által küldött tizenötezer tavalyi fogási naplónak. Továbbra is dominál, másrészt a legtöbb pontyot kifogó pecás 109 nap alatt 269 kilót zsákmányolt, a sorban következő 209 nap alatt 268 kilót. A Zrt. szakemberei ebből azt olvassák ki: igenis lehet halat fogni a Balatonban….
SZUPERINFO.HU