Tényleges életfogytiglan az egyik ózdi rablógyilkosnak

  22 nov 2017

Ózd, Miskolc, Debrecen – Az otthonában megtámadott idős ember halottnak tettette magát, hogy életben maradhasson.
A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa szerdán – jogerős döntést hozva – megváltoztatta a Miskolci Törvényszék egy 2012-es ózdi rablógyilkosság ügyében hozott elsőfokú ítéletét. F. János első rendű vádlott fegyházbüntetését 18 évre súlyosította, VB. Csaba vádlottat tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, azaz kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. A harmad- és negyedrendű vádlottak – R. István Viktor és L. Róbert – szabadságvesztés büntetését 4-4 év börtönbüntetésre enyhítette. Az ítélőtábla szerint a társadalom védelme és a megelőzés érdekében volt szükség a súlyosításra. F. János esetében a 18 év fegyházbüntetés szükséges és elégséges a büntetési célok eléréséhez. V. Csaba azonban a „többszörösen minősülő életellenes cselekményeket erőszakos, többszörös visszaesőként követte el”. Az ő személye olyan mértékben veszélyes a társadalomra, hogy csak a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés a megfelelő eszköz arra, hogy a társadalmat megvédje újabb bűncselekményektől. R. István Viktor és L. Róbert fiatal felnőttkorúak, az enyhe fokú gyengeelméjűség betegségben szenvednek, életmódjukban olyan pozitív változások indultak el, amelyek indokolták az enyhébb szankció alkalmazását.

„Én majd elintézem az öregeket…”

Mint részletesen foglalkoztunk vele, még 2012. december végén egy ózdi banda elhatározta, hogy az idős emberektől fognak pénzt és másféle értékeket szerezni. Egyik alkalommal, az éjszakai órákban valamennyien maszkot vettek fel és egy kiszemelt idős ózdi ember lakásához mentek azzal, hogy „ha kell, agyon is verik”. Egyszerűen berúgták az ajtót és egyikük – V. Csaba – egy magával vitt 40 centis fémrúddal, másikuk – F. János – pedig ököllel ütötték a házigazdát, miközben ezt ordították: „Ide a pénzt, vagy megölünk!”. Az idős ember a földre esett és úgy menekült meg, hogy ájulást színlelt. Letépték a karóráját és elvették a telefonját. A banda átkutatta a lakást, majd pénzzel és különféle tárgyakkal távozott.
A banda története ezzel nem ért véget, hiszen a négyesből ketten – V. Csaba és F. János 2013. januárjában folytatták a „pénzszerzést”. Lerészegedtek és „nyugtató hatású szert” is fogyasztottak, majd egyikük maszkot, másikuk kapucnit húzott a fejére és egy két idős ember által lakott félreeső házhoz mentek. A vádirat szerint úgy beszélték meg, hogy amíg V. Csaba „elintézi az öregeket”, F. János összepakolja, amit talál. A módszer a korábbihoz hasonló volt. Berúgták az ajtót, kutatni kezdtek a házban. V. Csaba magához vett egy gumicsőbe húzott 60 centis kutyaláncot – amit önvédelmi céllal tartottak otthon az idős emberek – és halálra verte a fotelben ülő 69 éves embert, majd a másik szobába mentek, ahol a másik áldozat lakott. V. Csaba ütötte, míg társa értékek után kutatott. A 68 éves ember úgy tudott megmenekülni, hogy halottnak tettette magát. A rablópáros a lakásból 20 ezer forint értékben tárgyakat vitt el.

Az első fokú ítélet

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2017 márciusában F. Jánost „bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, társtettesként elkövetett rablás bűntette, visszaélés okirattal vétsége, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt” 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. V. Csabát „emberölés bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, társtettesként elkövetett rablás bűntette, visszaélés okirattal vétsége, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt” életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. V. Csaba a szabadságvesztésből legkorábban 35 év elteltével szabadulhat. R. István Viktort „társtettesként elkövetett rablás bűntette, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, visszaélés okirattal vétsége, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és bűnsegédként elkövetett lopás vétsége” miatt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. L. Róbertet „társtettesként elkövetett rablás bűntette, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, visszaélés okirattal vétsége, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és bűnsegédként elkövetett lopás vétsége” miatt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen akkor az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. A Debreceni Ítélőtábla mostani döntése azonban immár jogerős.
– Szaniszló Bálint –


[related-post post_id=”3680598″]
[related-post post_id=”3672899″]
[related-post post_id=”3397797″]