Térdcsapkodó kacagás, Pici bácsi és a történelem szele az Agria Játékokon

Osztálytársak plusz egy fő. Moravetz Levente, Gergely Róbert, Rázsi Botond alpolgármester és Kelemen Csaba. Fotó: Ebner Béla
Osztálytársak plusz egy fő. Moravetz Levente, Gergely Róbert, Rázsi Botond alpolgármester és Kelemen Csaba. Fotó: Ebner Béla
Az elmúlt nyári évadok tapasztalataiból okulva a vígjátékoké és a zenés daraboké a főszerep az idei, immár 38. Agria Nyári Játékokon, amelyet június 15. és augusztus 24. között rendeznek meg Egerben. Kelemen Csaba, a programsorozat főszervezője soha nem látott sztárparádét ígér az idei nyárra Egerbe.

Egyfajta nyilvános osztálytalálkozóra invitálták az újságírókat a Senátor Házba. A három férfiú – Kelemen Csaba, Moravetz Levente és Gergely Róbert  –, akiknek neve az idei nyári programdömpinget fémjelzi, ugyanis egy évfolyamon végzett a Színművészeti Főiskolán. S most, évek múltán ismét együtt munkálkodnak, ez alkalommal az egri nyár sikerének érdekében. Hogy nem eredménytelenül, az látható abból, hogy 2013-ban összesen 18 előadásnak, illetve koncertnek ad helyet a Líceum udvara, illetve az egri vár. Az elmúlt évhez hasonlóan a nagyszínpadi produkciókat délután hat órától mindig megelőzi egy-egy gyermekeknek szóló előadás is, mégpedig új helyszínen, a Fagylaltkertben.

A programsorozat, melyben hét vígjáték szerepel az idén, június 15-én néptáncgálával veszi kezdetét. Július 5-én mutatják be a Gergely Theater produkcióját, Marc Camoletti művét a Francia négyes című vígjátékot, mely – mint a szervezők figyelmeztettek – nem családi programként jegyezhető be a naptárba, hisz kifejezetten felnőtteknek szóló előadás. Másnap a minden idők egyik legsikeresebb magyar filmje, a Meseautó alapján készült zenés vígjátékot láthatja a közönség a Körúti Színház előadásában.

Szintén a Gergely Róbert nevével fémjelzett Gergely Theater állítja színpadra július 17-én a Claude Magnier-Nádas Gábor-Szenes Iván szerzőtrió Mona Marie Mosolya című zenés vígjátékát. Az Éless-szín produkcióját, a Társasjáték New Yorkban című vígjátékot, Andrew Bergman alkotását július 24-én láthatja a közönség, a Fogi Színház által készített előadást, Michael Parker darabját, a Szerelmes nagykövetet augusztus 7-én játsszák. A Marcel Achard által jegyzett, A bolond lány című krimi vígjátékot augusztus 14-én tűzik műsorra, szintén a Körúti Színház interpretációjában.

Az Agria Nyári Játékok programját több zenés darab, köztük a Bál a Savoyban című operett, a Van aki forrón szereti című Broadway-musical is színesíti.

Szintén zenés, ám történelmi musical a Fejedelem, mely ismét színre kerül az egri vár ódon falai közt, s Rákóczi Ferenc élete inspirálta, Természetesen az Egri csillagok sem maradhat ki idén sem a repertoárból, sőt Kelemen Csaba azt tervezi, hogy az augusztus 3-i előadáson minden olyan szereplő színpadra lép majd, aki valaha is játszott az Agria Játékok produkciójában először épp tíz esztendeje, ugyanezen a napon bemutatott, Gárdonyi Géza műve alapján született rockoperában.

Rendeznek tánc- és operettestek is, de talán a legnagyobb izgalommal várt produkció Presser Gábor szerzői estje lesz június 29-én. Augusztus 9-én pedig az  Edda együttes lép fel a Líceum udvarán.

A sajtótájékoztatón Moravetz Levente szerző-rendező elmondta, hogy Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából musical formájában dolgozta fel az író Isten rabjai című művét, amely Szent Margit életét mutatja be, akit már életében is szentként tiszteltek. A friss darabot az Agria Játékokon kívánták bemutatni, ám nem kaptak támogatást a produkció színpadra állításához. Emiatt július 22-én oratorikus keretek közt mutatják be a darabot. Mindezt CD lemezen rögzítik, illetve rádiófelvétel is készül – közölte a szerző.

Az Agria Nyári Játékok idei költségvetése 68 millió forint, ebből 7,5 millió az egri önkormányzat támogatása – tudhattuk meg Kelemen Csabától.



.
SZUPERINFO.HU