Frissítve:

Teret és szobrot kap Gárdonyi Géza

Tinódi Lantos Sebestén a róla elnevetett téren pendeti eztán hangszerét. Tinódi Lantos Sebestén a róla elnevetett téren pendeti eztán hangszerét.
Eger történelmi belvárosában számos közterület megújul a csaknem ötmilliárd forintos rehabilitációs program keretében, valamint teljesen új közösségi terek is létrejönnek Lesz Gárdonyi tét, Végvári vitézek tere és a parasztfelkelés vezéralakja átadja a stafétabotot az énekmondónak.

hiba beküldése

A megyeszékhely önkormányzatának fontos, hogy a negyedszáz elemből álló nagyprojekt abban is változást hozzon, hogy a megszépülő belvárosban járva minden – így az utcák, terek és parkok elnevezése is – az 1552-re, a dicső várvédelem évére utaljon. Kiemelt céljuk, hogy az Eger történelméhez igazán illeszkedő, gazdag örökséget a legjobban kifejező, és egymáshoz is jól illeszkedő neveket találjanak a Dobó tér környékén kialakuló térrendszer egyes elemeinek.

Miután alapvetően megváltozik a jelenlegi Centrum parkoló funkciója, s az új közösségi térre a 150 éves jubileumi emlékév keretében egy egészalakos Gárdonyi Géza szobor kerül, kézenfekvő, hogy a teret „Gárdonyi Géza térnek” nevezzék.

A jelenlegi „Szúnyog-köz” alakja és a telekalakítást követően a funkciója is teljes mértékben megváltozik. Maga a „Szúnyog-köz”, mint összekötő, kis utcácska megmarad, azonban az ebből kiszélesedő tér merőben más hangulatú és funkciójú lesz, s a belváros kedvelt találkozási pontjává válhat, fizikai kapcsolattal az Eger patakhoz. A rekonstrukció során erre a térre helyezik át Kisfaludi Strobl Zsigmond „Végvári vitézek” című szoborkompozícióját, így kézenfekvő, hogy a terület a „Végvári vitézek tere” elnevezést kapja.

A harmadik névváltoztatásról egy lakossági megkeresés alapján döntött a Közgyűlés, ez a Vár főbejáratához közeli „Dózsa György tér” átnevezésével kapcsolatos. Mivel néhány évvel ezelőtt itt, a vár alatti téren állították fel Tinódi Sebestyén szobrát, a javasolt névváltoztatás – tekintettel a neves énekmondónak a várhoz fűződő kapcsolatára: „Tinódi Sebestyén tér”.

Az elnevezéssel kapcsolatos igényt az Utcanév ad hoc Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag támogatta, s a határozati javaslatot a Közgyűlés a február 28-i ülésen elfogadta..
SZUPERINFO.HU
Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása