Tiszatáj-est

Akt.:
Tiszatáj-est
Akit kicsit is érdekel az irodalom, bizonyára ismeri a Tiszatáj folyóiratot, amely közel hetvenéves múltra tekint vissza. Nem csak azért, mert a közelben, Szegeden szerkesztik a lapot (hiszen nem regionális érdekeltségű lapról van szó), hanem meghatározó színvonala miatt is.

Jelentőségét mutatja az a ma már történelemmé vált eset is, mikor a nyolcvanas évek közepén néhány megjelentetett mű miatt a lap teljes szerkesztőségét leváltották, s egy politikailag a megkívánt pártszemlélethez igazodóbb gárdával indították újra. A rendszerváltás egyik szép jele volt, mikor visszatérhetett a betiltás előtti szerkesztői és szerzői tábor, s a betiltott szám a közönség elé kerülhetett.

Április 17-én a mai szerkesztőség legtöbb tagja eljött Szentesre a Krúdy Gyula Baráti Kör meghívására a Városi Könyvtárba. Műveket olvastak fel a legfrissebb számokból, meséltek a lap életéről, szerkesztői elveiről, és válaszoltak a feltett kérdésekre. Hász Róbert főszerkesztő, Bene Zoltán író, a Szegedi Lap főszerkesztője és Veszelka Attila költő beszélgetett az érdeklődőkkel, ill. olvastak fel műveikből. A Tiszatáj online változatát szerkesztő Annus Gábor is mondott pár fontos információt a lap internetes változatáról.

Körülbelül egy éve volt már egy hasonló est. Most megfogalmazódott a közönség, a meghívók és a meghívottak közös akarataként: hagyományt szeretnének teremteni ebből az évenkénti találkozóból. Úgy legyen! Valóban fontos, hogy a közönség találkozzon a szerzőkkel és a szerkesztőkkel, hogy megtapasztaljuk: valóban velünk ÉLŐ irodalom ez..
SZUPERINFO.HU