Tiszta víz, komposzt és biogáz Sátoraljaújhelyen

Weingartner Balázs
Weingartner Balázs - © Fotó: Bódisz Attila
Sátoraljaújhely – Több mint 15 ezer ember életminőségét javítja egy most elinduló szennyvízhálózat-fejlesztés.

Sátoraljaújhely, Alsóregmec és Mikóháza közös projektjének megvalósítására mintegy hatmilliárd forint támogatást ad a kormány. A hírt Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára jelentette be Sátoraljaújhelyen. Mint elmondta, a beruházás egyszerre szolgálja ki a környezetvédelmi követelményeket, a fenntarthatósági elvárásokat, és védi például a karsztvízbázist is. Véleménye szerint a munkálatok még idén elkezdődhetnek. Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: 2011 óta dolgoznak a programon, ami az idén végre elindulhat. Úgy látja: a beruházás a helyi lakosság jobb minőségű kiszolgálását szolgálja, de a szennyvízhálózat befogadóképességének növelése módot ad arra is, hogy az új ipari parkba betelepülő cégek ne terheljék túl a rendszert.

Visszakerül a természetbe

Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere elmondta, a jelenlegi sátoraljaújhelyi szennyvízhálózat talán legjelentősebb hátránya, hogy számos szakaszon a csapadékvíz és a szennyvíz közös csővezetéken folyik, ami nagyobb esők esetén túlterheli a rendszert. A mostani beruházás eredményeként a kettő mindenhol szétválik, mégpedig úgy, hogy a régi vezetékrendszer a csapadékvizet vezeti el, míg a szennyvíz számára teljesen új hálózat épül. Ez – mint mondta – azzal jár, hogy sok helyen fel kell majd ásni az utakat, de ígérete szerint ahol csak lehetséges, nem csupán a nyomvonalat, hanem az egész útburkolatot helyreállítják majd. Kiemelte: a szennyvíztisztító telep innovatív fejlesztésének köszönhetően a berendezés a szennyvízből egyrészt tisztított vizet állít majd elő, ami visszakerül a természetbe, másrészt a mezőgazdaságban hasznosítható komposztot, harmadrészt pedig biogázt, amit – amennyiben a tárgyalások eredményre vezetnek – a helyi távhőszolgáltató hőközpontjai használhatnak.

Megújuló hálózat

Mikóháza és Alsóregmec szennyvízhálózata is megújul a projekt eredményeként. A két polgármester: Gógh András és Laczkó Pál egy­aránt előremutató beruházásnak nevezte a most elinduló fejlesztést, amely nagyban növeli településeik lakóinak komfortérzetét.

Az ivóvíz- és szennyvízhálózat üzemeltetője a Zempléni Vízmű Kft. Reményeik szerint cégük nemcsak a haszonélvezője lesz majd az új rendszernek, de a kivitelezésben is lehetőséget kap majd az önkormányzatok tulajdonában álló társaság. Lakatos István ügyvezető igazgató véleménye szerint a fejlesztés 15–20 évre szavatolja a szenny­vízkezelés minőségét és biztonságát.

ÉM-BSZA.
SZUPERINFO.HU