Tíz tartható fogadalom, hogy kiegyensúlyozott legyél az újévben

Akt.:
Tíz tartható fogadalom, hogy kiegyensúlyozott legyél az újévben
© Fotó: Instragram / jshealth
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Elhoztunk tíz újévi fogadalmat, amelyek távol állnak a fogyókúrás módszerektől, mégis nagyban hozzájárulhatnak, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak maradjunk a 2019-es esztendőben.

Az alábbi fogadalmakat Jessica Sepel ausztrál dietetikus gyűjtötte csokorba. Amit a leginkább szeretünk bennük, hogy egyik sem tűnik betarthatatlannak, nem mellesleg közük sincs a különböző diétákhoz.

1. Főzz otthon!

Érthető, ha nincs rá idő minden egyes nap, de váljon szokásunkká a főzés! Sokat spórolhatunk vele, nem mellesleg így biztosak lehetünk abban, hogy egészséges ételek kerülnek a tányérunkra. Nem kell, hogy rögtön a legbonyolultabb receptekkel kezdjük, indítsuk az újévet egyszerűen elkészíthető, tápanyagban gazdag étkekkel!

2. Igyál több vizet!

Kiemelkedően fontos, hogy ügyeljünk a folyadékbevitelre! Munka közben tartsunk egy nagy palack vizet az asztalunkon, vagy vigyük magunkkal a táskánkban!

Mennyi folyadékra van szükség?

Felnőtt férfi: 2,6 liter, vagy 10 pohár
Felnőtt nő: 2,1 liter, vagy 8 pohár
Terhes nő: 2,3 liter, vagy 9 pohár
1-3 éves gyerek: 1 liter, vagy 4 pohár
4-8 éves gyerek: 1,2 liter, vagy 5 pohár
9-13 éves fiú: 1,6 liter, vagy 6 pohár
14-18 éves fiú: 1,9 liter, vagy 7-8 pohár
9-13 éves lány: 1,4 liter, vagy 5-6 pohár
14-18 éves: 1,6 liter, vagy 6 pohár

3. Légy kedvesebb magadhoz!

Nem lehetünk mindenben a legjobbak, éppen ezért nem szabad kudarcként elkönyvelni, ha valami nem az elképzelésünknek megfelelően megy végbe. Sőt, az apró sikereket meg kell ünnepelnünk, becsülnünk kell a saját erőfeszítéseinket!

4. Légy kedvesebb másokhoz!

Fogadalmaink zöme énközpontú, rendszerint elfeledkezünk arról, milyen hatással bírunk a környezetünkben lévő emberekre. Mosolyogni és emberségesnek lenni mindig kifizetődő.

5. Egyél mindent, de nem minden mennyiségben!

Jessica Sepel azt javasolja, hogy egyetlen élelmiszert se zárjunk ki az étrendünkből. Nyugodtan együnk mindenből, amit szeretünk, vagy megkívánunk, csak ne terheljük le a szervezetünket, törekedjünk a mértéktartásra!

6. Szánj elegendő időt magadra!

Az emésztőszervi problémák mellett a stressz is súlyos egészségügyi kockázatot jelent, ezért elengedhetetlen, hogy időt szakítsunk a pihenésre. Relaxálni sokféleképpen lehet, beiktathatunk egy-egy délutáni alvást, vagy leülhetünk olvasni. Manapság arra is ügyelnünk kell, hogy ne boruljon fel az egyensúly a közösségi médiával eltöltött idő miatt: kevesebb facebookozás, több minőségi alvás.

7. Próbálj ki valami újat!

Élénkítőleg hathat, ha kilépünk a komfortzónánkból. Vágjunk bele egy egészen új tevékenységbe, kavarjuk fel kicsit magunk körül az állóvizet! Iratkozzunk be tánctanfolyamra, együnk egzotikus ételeket, vagy fedezzünk fel egy új kirándulóhelyet!

8. Cseréld le egészségesre!

Szereted a kenyeret? Egyél teljes kiőrlésűt! Csokiimádó vagy? Fogyassz sötét csokoládét! Sok finomságnak létezik egészségesebb verziója is.

9. Csináld úgy, ahogy jól esik!

A testünk a mi templomunk, ha vigyázunk rá, sokáig megőrizhetjük épségét. A fittséghez elengedhetetlen a testmozgás, de azért nem muszáj kikészülni! Nyugodtan csináljuk az általunk preferált módon, a saját tempónkban.

10. Mindennap vesd be az ágyat!

Talán bután hangzik, de löketet adhat a napunknak. Elképesztően egyszerű módja annak, hogy egyfajta “teljesítményérzetet” ébresszünk magunkban, amely tovább hasznosul a nap folyamán.


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Új év, új élet – szokás mondani. Persze legtöbben nem vagyunk rászorulva, hogy mindent nulláról kezdjünk, de az évkezdés mindenképp jó alkalom arra, hogy ráncba szedjük életünk azon szegmenseit, amelyek korábban hajlamosak voltak káoszba fordulni. Most a rendetlenekn...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Megunt tárgyaink, használati eszközeink legtöbbször a kukában kötnek ki, pedig őrület, hogy mennyire mindenre alkalmasak lehetnek még. Alig néhány perc alatt újrahasznosíthatjuk őket, egyedi holmikat varázsolhatunk belőlük. Kevesebb szemét, több megtakarítás: spórolj....
SZUPERINFO.HU