Bevált a passzívház Meséskert Tagóvoda

Bevált a passzívház Meséskert Tagóvoda
A XIII. kerületi önkormányzat energiahatékonysági célkitűzéseinek elérése érdekében, a 100 lakásos Passzívház példájára a Meséskert Tagóvoda épületét úgy terveztette meg, hogy az teljesítse a passzív épület kritériumait.

Elsődleges szempont volt a kompakt tömegformálás, a hőhídmentes kialakítás, az optimális tájolás és a megfelelő hővisszanyerős szellőzés kialakítása. Az egyedülálló műszaki színvonalat képviselő, teljes körűen akadálymentesített óvoda korszerű gépészeti rendszereihez alacsony energiafogyasztás társul. A nyílászárók 3 rétegű hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 cm, a tetőn és a padlón 35-40 cm a hőszigetelés. A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó, így a gyermekek közérzetét nem befolyásolja a külső hőmérséklet változása.

Az állandó friss, szűrt levegő az épületben biztosítja a pollen- és allergiamentességet. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás, a penészesedés veszélyét. A gyermekek hiányzása 10 %-kal alacsonyabb a normál működésű óvodákhoz képest. Feltételezhető, hogy a szűrt levegő megakadályozza az allergiát okozó pollenek bejutását és a megbetegedésért felelős, cseppfertőzéssel is terjedő vírusok és baktériumok terjedését. Az EU életminőség javító javaslatait figyelembe véve elektroszmog elleni védőrendszert építettek be a földszinti 4 csoportszobában. Az épületbe nincs bevezetve a gáz, nincs egyedi fűtési rendszer, így a szénmonoxid mérgezés és a robbanásveszély teljesen kizárt. Az épületnek káros anyag kibocsátása a szennyvízen kívül nincs.

Fotók: budapest13.huÉszak-Pest.
SZUPERINFO.HU