Tízmilliárdos munkahelyteremtő beruházás a Bélapátfalvai Ipari Parkban

Horváth László: Hosszú idő után elmondhatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, s ehhez Heves megye is érdemben hozzájárulhat.
Horváth László: Hosszú idő után elmondhatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, s ehhez Heves megye is érdemben hozzájárulhat.
Egy Heves megyét érintő átfogó fejlesztés első állomása lehet Bélapátfalva, ahol egy 10 milliárd forint értékű beruházást hoztunk elérhető közelségbe. Az önkormányzat kedvező döntése esetén a projekt első üteme valósulhat meg itt, Heves megye északi részén.

A kormány februárban döntött arról, hogy az úgynevezett szabad vállalkozási zónák – mint speciális gazdasági övezetek – megteremtésével segítséget nyújt a legnehezebb helyzetben lévő kistérségeknek. Ezekben a zónákban a gazdasági szereplők – a nagyberuházók és a kis- és középvállalkozások – számára egyaránt vonzó telephelyfeltételeket és kedvezményeket lehet biztosítani, támogatva e területek tényleges bekapcsolását a gazdaság vérkeringésébe. Heves megyében a Hevesi és a Pétervásárai Járásban jönnek létre ilyen övezetek.

– A kormány támogatta azt a javaslatomat, hogy a szabad vállalkozási zónák listájára a bélapátfalvai kistérség is kerüljön fel, s most örömmel jelenthetem be, hogy a lehetőséget a jelek szerint tartalommal tudjuk megtölteni – tudatta Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő..

Az előkészítés alatt álló beruházás közvetlenül 150, a helyi beszállítókat és a kiszolgáló ipart is figyelembe véve pedig 250-nél is több munkahelyet teremthet. Mindez stratégiai előrelépést jelentene az országos átlagnál magasabb, 10,89%-os munkanélküliségi rátával bíró településen, ahol a 2176 keresőképes lakosból 237-en állást keresnek. A létrejövő termelő egységben a munkaerő-szükséglet alakulása kedvez a helyi viszonyoknak, hiszen 80%-ban fizikai munkaerőt igényel.

A Bélapátfalvai Ipari Parkban egy arra alkalmas ingatlan felújításával, korszerű, környezetbarát beruházás keretében egy eritritol-gyártó és egy mikroelasztikus gumilisztet (MERP) előállító üzem létesülne. Ezekre a termékekre a világpiacon tartós kereslet mutatkozik, felvevőpiacuk dinamikusan bővül.

Az eritritol egy 100%-ban természetes, kukorica szirupból fermentációval előállított cukoralkohol, mely cukorhelyettesítőként használható. Kalóriatartalma gyakorlatilag zéró, a vércukorszintet nem emeli meg, így cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják. A cukorhoz képest számos előnyös tulajdonsága van, többek között nem okoz fogszuvasodást, elfedi a kellemetlen ízeket és nem okoz emésztőszervi zavarokat. Önállóan vagy egyéb édesítőszerekkel kombinálva felhasználható tejtermékekben, cukorkákban, üdítőitalokban, rágógumiban, vitaminokban, fagylaltban, lekvárokban stb. Az itt termelt eritritol 90%-ban külföldi piacokra kerülne. A legnagyobb felvevő jelenleg az USA, Japán, Dél- és Délkelet-Ázsia, valamint Kína. A Bélapátfalván gyártott termékek alapanyaga magyarországi forrásból származna. A bélapátfalvi üzem Európában a negyedik lenne, kapacitását tekintve világméretekben is a nagyobbak közé sorolható.

A mikro elasztikus gumiliszt (MERP) magyar szabadalom alapján készülő finom gumiőrlemény, amely festékek adalékanyagaként segíti a festék megtapadását a felületen, véd a káros környezeti hatásoktól, ellenáll a mechanikai behatásoknak, rugalmas, és kiváltja a drága szintetikus gumikat. Jellemzően a korrózióvédelem terén, illetve egyéb ipari objektumok (hajók, hidak) festésére használják. A gumiliszt feldolgozása tisztán mechanikus aprítással és ultra-nagynyomású vizes bontótechnológiával, festék és oldószer nélkül, hideg keveréssel történik. Az anyagában újrahasznosított gumi feldolgozása tehermentesíti a környezetet. Üzemi szennyvíz, szennyvíziszap, szálló por a gyártás során nem keletkezik.

Mindkét termék előállítása zárt rendszerű üzemben történik, káros anyag kibocsájtás vagy zajterhelés nélkül.

A nagyszabású projekt megvalósítása 2013. utolsó negyedévében indulhat és mintegy két évig tart. Az elkövetkező hónapokban tisztázzuk a finanszírozás részleteit, s az év második felében terveink szerint elindulhatnak az engedélyezési eljárások is.

– Heves megye gazdasági fejlesztésének koordinálására kinevezett miniszteri biztosként örömmel tölt el, hogy a beruházás előkészítése, a források előteremtése érdekében folytatott egyeztetések sikeresnek bizonyultak. A felzárkózásra kapott eséllyel a város és térsége rövid és hosszú távon is erősítheti gazdasági helyzetét, az itt élők és a helyi vállalkozások javára. Hosszú idő után elmondhatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, s ehhez Heves megye is érdemben hozzájárulhat – mondta el Horváth László..
SZUPERINFO.HU